Me Liikkuvalla Suomella mietittiin, millainen tyhy-päivä olisi sellainen, joka tuo tiimin aidosti yhteen ja joka tarjoaa arkeen oivalluksia, joiden ansiosta tekemisen meininki kasvaa ja sairauspoissaolot vähenevät.
No, sellainen on vaikka tämä meidän innovaatio skumppajooga, jonka vedimme TYHY-päivässä iloiselle ja motivoituneelle porukalle. Hyvä meininki tarttui tiimiin niin, että skumppajoogan sukulainen jäykkäjooga sai kankeimmatkin kaverit heittäytymään mukaan.
Ja sellainen on myös joka kehon treeni, jossa kenenkään ei tarvitse jännittää tai pingottaa – koska työhyvinvointi on koko porukan asia ja yhteinen juttu.
Olisiko teidän organisaatiossa aika tehdä yhdessä tyhy-päivä? Reseptiksi yksi innostava luento, jossa kaivellaan pintaa syvemmältä + työpaja, jossa synnytetään oivalluksia + aktiviteetti, jossa kuljetaan uusia uria.
Ota yhteyttä emmi.jokinen@liikkuvasuomi.fi ja kysy lisää! Räätälöidään yhdessä teidän näköisenne päivä, jolloin niksautellaan nikamia ja naksautellaan ajatuksia työhyvinvoinnista niin, että skumppajoogastakin tulee jomppaskuugaa.
Ps. Käy lukemassa täältä, kuinka upeaa palautetta saimme järjestämästämme tyhy-päivästä.
Henkilöstö- ja taloushallinnon asiantuntijayritys Provincia panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin tosissaan, mutta ei tosikosti. Tammikuussa startanneeseen työhyvinvointivalmennukseen hyppäsivät ensin mukaan esihenkilöt ja huhtikuussa mukaan kutsuttiin koko henkilöstö.
Provincian viestintäpäällikkö Tuuli Ristola koeajoi valmennuksen yhdessä esihenkilöiden kanssa. ”Oli todella hyvä, että esihenkilöt ottivat valmennuksen ensin omakseen. Jotta voi johtaa hyvinvointia, pitää itse voida hyvin”, kertoo Ristola omista tunnelmistaan Liikkuvan Suomen valmennuksen ensimetreiltä.
Huhtikuun alussa mukaan ProvinciaArkiOn-hyvinvointihankkeeseen kutsuttiin koko henkilöstö. Valmennus lähti liikkeelle askeleet hyvinvoivaan arkeen -teemalla.
”Tavoitteenamme on löytää pieniä arjen tekoja ja oivalluksia parantamaan jokaisen provincialaisen arkea. Herkullinen ja terveellinen aamupala antoi maukkaat eväät päivään ja porukka vaikutti innostuneelta yhteisestä päämäärästä”, iloitsee Ristola.
Hektisessä työarjessa jaksaminen on provincialaisille kaiken A ja O. Henkilöstö on minkä tahansa yrityksen tärkein voimavara ja siksi Provincian työhyvinvoinnin keskiössä on varhaisen tuen malli ja haastavien asioiden puheeksi ottaminen.
Työhyvinvointia nostetaan nyt esille Provincian ja Liikkuvan Suomen yhteistyössä toteuttamalla ProvinciaArkiOn-hyvinvointivalmennuksella. Sen pääteemoja ovat askeleet hyvinvoivaan arkeen, itsensä johtaminen ja tietotyöläisille kriittinen aivoergonomia.
Koko henkilöstön kick-off toi pisteet kotiin. ”Tästä jäi kiva, odottavainen fiilis, ja tämä on hyvä ponnahduslauta startata uudenlainen arki”, kuuluivat terveiset yleisöstä. Ota Provincian some seurantaan ja katso, miltä arjen hyvinvointia parantavat oivallukset ja fiilikset tuntuvat!
Vastaan Liikkuvalla Suomella asiakkaiden tyytyväisyydestä ja asiakassuhteiden ylläpidosta ja kehittämisestä. Monipuolinen taustani jääkiekkoilijana sekä seuratoiminnan valmentajana ja urheilujohtajana kahdenkymmenen vuoden ajalta on antanut minulle eväät pitkäjänteisen, osallistavan valmentamisen kehittämiseen – ja näitä oppeja tuon nyt myös Liikkuvan Suomen asiakkaiden ulottuville.
Kotona kuuden hengen taloudessa arjen suunnittelulla, rytmittämisellä ja yhteistyöllä on tärkeä merkitys. Minulle on perheen lisäksi tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestani. Sopiva määrä kevyttä jumppaa ja ulkoilua viikossa pitää mielen kirkkaana, ja työkyvystäni pidän myös huolta kiinnittämällä tarpeeksi huomiota perusasioihin kuten riittävään uneen ja monipuoliseen kotiruokaan.
Hyvä työpäivä on kaikkien oikeus. Minulle se on hyvin suunniteltu päivä, joka sisältää sopivissa määrin haastavia ja mielenkiintoisia tehtäviä. Kalenteriin tulee myös mahtua pieniä taukoja ja sopivia hetkiä ajatustyölle sekä keskustelulle ja vuorovaikuttamiselle työyhteisön kesken.
Koulutus
Merkonomi
Koulutettu hieroja
Liikunnan ammattitutkinto
Valmentajan ammattitutkinto
Kokemus
Asiakkuuspäällikkö Isku Interior
Valmennuspäällikkö HPK-Juniorijääkiekko
Taitovalmentaja HPK-Juniorijääkiekko
Junioripäällikkö HPK-Juniorijääkiekko
Ammattiurheilija (HPK, KalPa, Ik Oskarshamn, Blue Lions Leipzig)
Minulle terveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat todella tärkeitä arvoja. Teen niiden eteen joka päivä töitä, niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Olen työssäni luokanopettajana, hyvinvointivalmentajana ja vuoropäällikkönä tuntenut niin työn imun kuin hektisen työpäivän vaatimuksetkin.
Autan ratkaisukeskeisellä ja ihmisenkokoisella valmennustavalla ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan hyvinvointia edistäviksi. Kaikki muutos lähtee mielestä, ja vahvistamalla mielentaitoja vahvistamme myös arjen hyvinvointitekoja.
Oman työkykyni ylläpitämisessä tärkeintä minulle on riittävä uni ja säännöllinen vuorokausirytmi. Hyvään työpäivään kuuluu ihania kohtaamisia asiakkaiden ja työkavereiden kanssa, naurua, aikaansaamista ja tunnetta siitä, että on saanut tänäänkin tehdä maailmasta piirun verran paremman.
Koulutus
Kasvatustieteen maisteri
Liikuntaan erikoistunut luokanopettaja
Personal trainer
Ratkaisukeskeinen valmentaja (life coach)
Fitnessvalmentaja
Ravitsemustieteen perusopinnot (avoin yo)
Lukuisia koulutuksia liikunnan saralla, mm. liikkuvuus, toiminnallinen harjoittelu ja kahvakuula
Kokemus
Kelan ammatillisen kuntoutuksen valmentaja 16–29-vuotiaille nuorille
FITFARMin ketogeeniseen ruokavalioon perustuvan KETO49-valmennuksen päävalmentaja
Hyvinvointivalmentaja, personal trainer ja yrittäjä FullFocus Coaching Oy
Siemens Financial Services (SFS) tarjoaa räätälöityjä, joustavia rahoitusratkaisuja yrityksille. Kokonaisvaltaisten rahoitusratkaisujen avulla asiakasyritys voi esimerkiksi investoida uusiin laitteisiin, koneisiin ja ajoneuvoihin sitomatta pääomaa suuriin kertainvestointeihin tai kuormittamatta maksuvalmiutta.
Kokonaisvaltaista on myös SFS:n panostaminen työyhteisön hyvinvointiin. Yhteistyötä Liikkuvan Suomen kanssa suunniteltaessa SFS:lle oli tärkeää, ettei työhyvinvointivalmennus keskity vain fyysisen kunnon kohottamiseen.
Tärkeänä tekijänä on osallistaa mahdollisimman moni työntekijöistä ja lisätä yhteisöllisyyden tunnetta. SFS seuraa aktiivisesti työntekijöidensä hyvinvointia erilaisilla henkilöstökyselyillä ja koki, että yhteistyöllä Liikkuvan Suomen kanssa voitaisiin pureutua kyselyissä esiin nousseisiin kehityskohteisiin.
Siemens Financial Services halusi keskittyä etenkin työntekijöidensä palautumisen tukemiseen. Palautuminen on laaja kokonaisuus, johon vaikuttaa mm. hyvä uni, päivän tauottaminen ja aktiivisuuden ja levon tasapainottaminen. Ensimmäisen kymmenen viikon valmennusjakson palaute on ollut kiittävää. Aktiivisuusrannekkeen käyttö ja HeiaHeia yhteisöllisenä, osallistavana alustana ovat olleet erityisen pidettyjä.
Siemens Financial Servicesin Marianna Poutanen kertoo lisää tiimin kokemuksista: ”HeiaHeian käytössä alustana on parasta kollegoiden kannustaminen. Näemme kuvia ja päivityksiä työkavereiden arjesta. Se lisää tuttavallisuutta ja kokemusta siitä, että olemme yhtenäinen tiimi.”
”Työhyvinvointivalmennuksen suunnitteleminen Liikkuvan Suomen kanssa on ollut helppoa ja mukavaa. On innostavaa pallotella ajatuksia ja ideoita yhdessä SFS:n ohjausryhmän ja Liikkuvan Suomen valmentajien kanssa, ja koemme, että toiveitamme kuunnellaan”, kertoo Poutanen.
Liikkuvan Suomen valmentaja Kirsi Roos näkee SFS:n lähestymistavassa paljon kiitettävää: ”Työhyvinvoinnin kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa ja se kannattaa aloittaa niistä teemoista ja haasteista, joita yrityksen henkilöstö on nostanut esille. Siemens Financial Servicesin ohjausryhmällä on tärkeä rooli valmennuksen kehittämisessä ja yhteisöllisyyden rakentamisessa. On ollut ilo olla SFS:n mukana rakentamassa kestävää, kaikkien yhteistä matkaa kohti parempaa arkea ja jaksamista.”
Palautumisen jälkeen Siemens Financial Servicesin työhyvinvointivalmennus jatkuu aivoergonomia teemalla.
Siemens Mobilitylla halutaan panostaa työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vuoden kestäneen yhteistyön aikana on keskitytty erityisesti arjen hyvinvointiin ja työn hallintaan. Valmennusjaksojen teemoihin on kuulunut niin aivoergonomiaa ja kuormituksen hallintaa kuin lepoa ja palautumistakin.
Hyvinvointivalmennus on lisännyt yhteisöllisyyttä. Sen myötä kollegoita ja esihenkilöitä on kannustettu puhumaan työhyvinvoinnista ja tekemään henkilökohtaisia hyvinvoinnin tekoja. Kun valmennukseen lähtee koko tiimi mukaan, syntyy hyvinvoinnin tukemisesta hyvän kierre ja koko porukan asia.
Liikkuvan Suomen valmennus nivoutuu yksilön omiin oivalluksiin ja pieniin muutoksiin työn ja arjen hallinnassa. Tärkeä osa valmennusta on toisten tsemppaminen ja kokemusten jakaminen. Siemens Mobilitylla on kiinnitetty erityistä huomiota palautumiseen ja nukkumiseen, joita kukin on voinut seurata henkilökohtaisen aktiivisuusrannekkeen avulla.
Kestutis Ciplys johtaa Siemensin Liettuan aluetoimistoa ja on myös itse kiinnostunut oman hyvinvointinsa seuraamisesta ja kehittämisestä. Kestutis on toiminut osana Siemens Mobilityn ohjausryhmää Liikkuva Suomi -valmennuksen aikana.
Siemens Mobilitylla valmennukseen lähti mukaan 70 % kutsutuista, yhteensä 47 tiimin jäsentä. Jo ensimmäisten viiden kuukauden aikana mittariin kertyi yhteensä yli 24 miljoonaa askelta ja työkaveria kannustettiin 4 692 kertaa, kertoo Liikkuvan Suomen kokoama anonyymi data.
”Olen kiinnostunut hyvinvointini seurannasta ja seurannut omaa dataani aktiivisuusrannekkeen avulla jo useamman vuoden ajan. Kun liityin Liikkuva Suomi -valmennusalustalle, tuntui, että etenin seuraavalle tasolle. Motivoidun erityisesti hyvinvointipisteistä, joita kertyy liikunnasta, kollegoiden kannustamisesta, nukkumisesta ja hyvinvoinnin teoista. Ne kannustavat minua kehittymään viikko viikolta”, sanoo Kestutis.
Esihenkilöillä on tärkeä rooli valmennuksessa
Kestutis johtaa esimerkillään: ”Esimerkillä johtaminen on paras tapa toimia. Toimin itse näin ja odotan samaa myös esihenkilöiltä. Työhyvinvointivalmennuksen aikana olin positiivisesti yllättynyt yhtiön johdon osallisuudesta. Johtajat todella toimivat esimerkkeinä; osallistuivat ja motivoivat muita ja kutsuivat kollegoita mukaan yhteiselle hyvinvointimatkalle.”
Siemens Mobilityn ohjausryhmä kertoo, että kun työhyvinvoinnista puhuminen normalisoidaan, siitä on OK keskustella myös ammatillisissa palavereissa. Työhyvinvoinnin eri aiheista tulee arkipäivää ja keskusteluista voi syntyä uusia positiivisia asioita.
Kestutis kertoo, että positiivinen vaikutus tiimiläisissä näkyy myös ulospäin. Itsestä huolehtiminen auttaa jaksamaan kiireisinä ja stressaavina aikoina.
Työhyvinvointi osaksi viikkopalavereita
Hyvinvointivalmennus on saanut hyvää palautetta osallistujilta. Hyvinvoinnista puhutaan viikkopalavereissa.
”Olemme kaikki pitäneet siitä, että valmennukseen on pysähdytty ja että meidät on kaikki ”pakotettu” pohtimaan omaa ja tiimin jäsenten työhyvinvointia. Kun olet stressaantunut ja kiireinen, nämä tärkeät asiat jäävät helposti paitsioon”, kertoo Kestutis tiimin kokemuksista.
”Suurin osa kollegoista on lähtenyt valmennukseen mukaan, ja he ovat olleet aktiivisia omassa elämässään. Tämä tekee minut iloiseksi. Puhumme hyvinvoinnin asioista viikoittain palavereissamme ja kehitys on ollut todella lupaavaa. Toivottavasti matka jatkuu samaan suuntaan edelleen”, Kestutis iloitsee.
Hämeenlinnan Verkatehtaan tiimi tekee vuosittain sadoista tapahtumista totta, mutta jaksamiseen ja työhyvinvointiin vaikuttavat toiminnan kausiluonteisuus ja sesongin pitkät työpäivät. Liikkuva Suomi rakensi Verkatehtaan henkilöstölle lepoon ja palautumiseen painottuneen valmennuskokonaisuuden, joka auttaa tiimin jäseniä tunnistamaan kuormituksen ja hallitsemaan sitä paremmin.
Valmennuksen punaisena lankana kulkivat pienet arkiset muutokset, jotka näkyivät hyvinvoinnin kokonaisvaltaisena kasvuna. Niiden tunnistamisessa auttoivat Firstbeat-älylaitteet, joiden avulla henkilökohtaista kehitystä ja oman kehon reagointia kuormitukseen ja palautumiseen oli helppo seurata.
Viiden kuukauden mittainen työhyvinvointivalmennus ravisteli monia tiimin jäseniä miettimään omaa jaksamistaan.
Tuotantopäällikkö Ann-Mari Virta löysi valmennuksesta niin rauhaa kuin uutta virtaakin: ”Valmennus palautti minulle mieleen levon tärkeyden. Perheenäitinä pohdiskelin omien voimavarojeni riittävyyttä ja ajatusta siitä, että kaikkea ei aina tarvitse jaksaa. Minulle sopiva palautumistapa löytyi teatterista! Oli mahtavaa, että työnantaja mahdollisti tämän valmennuksen.”
Liikkuvan Suomen valmentaja Tiina Ven kulki tiimin matkassa alusta asti. ”Verkatehtaan väki on työhönsä sitoutunutta, mutta työstä irrottautuminen vapaa-ajalla ei aina onnistu, varsinkaan sesonkiaikaan. Palautuminen on silloin todella haasteellista. Valmennuksen aikana nostimme esiin omien elintapojen merkitystä. Pienten arkisten muutosten vaikutus mittaustuloksiin tulikinyhteisissä keskusteluissa selkeästi esiin. Työssä jaksaminen ja siitä palautuminen ovat kiireisellä tapahtuma-alalla ensiarvoisen tärkeitä.”
Vuonna 1956 perustettu perheyritys ja kivirakentamisen pioneeri haluaa olla edelläkävijä myös henkilöstön hyvinvoinnin saralla. Siksi tammikuussa 2023 lähti käyntiin Lammin ja Liikkuvan Suomen kumppanuus, jonka tavoitteena on tukea työntekijöiden fyysistä ja henkistä jaksamista.
Lammin toimitusjohtaja Ismo Nieminen avaa yrityksen halua investoida henkilöstön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: ”Asiat ovat meillä kaiken kaikkiaan todella hyvin. Olemme jo aiemmin panostaneet varsinkin työergonomiaan, työturvallisuuteen ja työterveyspalveluihin. Nyt tahdomme antaa henkilöstölle työkaluja arjessa jaksamisen tueksi ja kannustaa heitä pitämään huolta itsestään myös vapaa-ajalla.”
Kehittyvän ja kasvavan yrityksen työhön tuovat haastetta pääsiäisen ja syyskuun välinen sesonkikiire ja tuotannon kaksivuoroon siirtyminen. Lammin ja Liikkuvan Suomen yhteistyönä starttaava valmennus keskittyykin lepoon ja palautumiseen.
”Kun työn intensiteetti vaihtelee kausittain paljon, on tärkeää pitää huolta siitä, että sekä kroppa että pää pysyvät kunnossa”, kertoo Liikkuvan Suomen valmentaja Tiina Ven. ”Valmennuksessa keskitymme tunnistamaan mikä tuo meille energiaa, mitkä ovat vahvuuksiamme ja mitä voisimme parantaa arjessamme.”
Myös Lammin markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Enni Rautiainen iloitsee yhteisestä matkasta kohti parempaa arkea: ”Meille on tärkeää, että Lammi on haluttu, puoleensavetävä työnantaja, jonka työntekijöistä pidetään huolta. Valmennus on lähtenyt hienosti liikkeelle. Heti ensimmäisen viikonlopun aikana valmennusalustalla HeiaHeiassa oli kova pöhinä, kun työkaverit tsemppasivat toistensa hyvinvointi- ja aktiivisuustekoja.”
Lammi on alansa suunnannäyttäjä – ja sitä se haluaa olla myös henkilöstön hyvinvoinnin saralla. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 70 vuotta.
Provincia tarjoaa henkilöstö- ja taloushallinnon palveluita kunta- ja julkishallinnon organisaatioille ja yhteisöille. Yrityksen 115 asiantuntijaa ovat alansa rautaisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on kehittää luotettavia mutta myös rohkeita ratkaisuja omistaja-asiakkailleen.
Hektisessä työarjessa jaksaminen on kaiken A ja O. Henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara ja siksi Provincian työhyvinvoinnin keskiössä on varhaisen tuen malli ja haastavien asioiden puheeksi ottaminen.
Työhyvinvointi nostetaan tapetille Provincian ja Liikkuvan Suomen yhteistyössä toteuttamalla ArkiOn-hyvinvointivalmennuksella. Sen pääteemoja ovat askeleet hyvinvoivaan arkeen, itsensä johtaminen ja tietotyöläisille kriittinen aivoergonomia.
Provincian toimitusjohtaja Anna-Kaisa Packalén iloitsee uudesta mahdollisuudesta panostaa henkilöstön työhyvinvointiin: ”Emme ole kiinnostuneita nopeista, päälleliimattavista hyvinvointihössötyksistä, vaan lähdemme rakentamaan parasta arkea parhaalla asenteella, pitkäjänteisesti. Haluamme tarjota Provincian ammattitaitoiselle porukalle työkaluja arkeen, sillä kun arki on balanssissa, mielellä ja keholla riittää virtaa niin töissä kuin sen ulkopuolellakin.”
Liikkuvan Suomen valmennuspäällikkö Tiina Ven komppaa Packalénia: ”Työkyvyn ylläpito ei tapahdu umpiossa. On mahtavaa lähteä miettimään Provincian asiantuntijaporukan kanssa, miten mielen ja kehon tasapaino vaikuttaa jaksamiseen arjessa – sillä sitähän me elämme, joka päivä, työssä ja vapaalla.”
ArkiOn-valmennuksen ensimmäisessä vaiheessa hyppäävät mukaan Provincian johtoryhmä ja esihenkilöt ja pian myös muu henkilöstö. Yhdessä tehty arki on kestävää ja tasapainoista.
ALM Partners tarjoaa finanssialan toimijoille riskienhallinnan, viranomaisraportoinnin ja tiedonhallinnan huippuosaamista ja ratkaisuja. Yrityksen yli satakaksikymmenpäinen tiimi puhaltaa yhteen hiileen niin työtehtävissä kuin vapaa-ajallakin.
Tammikuussa 2023 starttasi ALMin ja Liikkuvan Suomen yhteistyö, jonka puitteissa käynnistettiin Askeleet hyvinvoivaan arkeen -valmennusjakso. Alussa pysähdytään miettimään omaa arkea ja hyvinvointiin liittyviä haasteita.
Henkilöstön hyvinvointi ja kokonaisvaltainen kehittäminen on kirjattu ALMin yritysvastuuraporttiin. Yrityksen vastuullisuusteemoihin kuuluu itseoikeutetusti ammattitaitoinen ja hyvinvoiva henkilöstö muutoksen keskellä.
ALMilla pidetään yhtä ja opitaan yhdessä sekä kannustetaan toisia oman osaamisen kehittämiseen. Ei pakkopullana korvaan huutaen, vaan työkulttuurista kumpuavalla halulla tehdä parasta ja tukea jokaista yksilönä.
ALMin porukka viihtyy yhdessä myös vapaa-ajalla – oli sitten kyseessä esports-harrastus, säännölliset lautapeli-illat tai hikisempi yhteispeli kuten raastava Tough Viking -estekilpailu.
Liikkuvan Suomen Emmi Jokinen kertoo tunnelmia uuden valmennusyhteistyön kick-off-tilaisuudesta: ”Oli aivan mahtavaa kokea, kuinka näin hyvin yhteen hitsautunut porukka lähti valmennukseen mukaan rakentamaan pitkäjänteistä arjen ja työn hyvinvointia Liikkuvan Suomen asiantuntevien valmentajien luotsaamana.”
ALMin toimitusjohtaja Aaro Mäkelä lähtee valmennukseen valoisin mielin: ”Tästä lähdetään kasvattamaan arjen aktiivisuutta. Mahtava saada sparrausta tiimiltä ja kasvattaa yhteishenkeä.”
Ja näinhän se on: hyvinvointi työssä ja arjessa rakentuu yhteispelin ja tasapainoisen elämän kautta, yhteen hiileen puhaltaen.
Arlan historia yltää aina vuoteen 1929 saakka. Liikuttamalla työntekijöitään sen tulevaisuus kestää varmasti vähintään yhtä pitkään. Arlan 400 hengen yrityksessä henkilöstöliikunta on kiinteä osa työhyvinvoinnin ja henkilöstöhallinnon kokonaisuutta. Erityisesti tukitoimet työmatkaliikkumiseen sekä työpäivän aikaiseen liikkumiseen ovat erinomaisella tasolla. Myös vuorotyötä tekeville on järjestetty liikuntamahdollisuuksia sekä ennen työpäivää että sen jälkeen. Arlan henkilökunnan osallistumisaste erilaisiin liikuntaryhmiin ja -kampanjoihin on poikkeuksellisen korkea. Työntekijöiden liikunnallista elämäntapaa tukevat myös tiivis työterveyshuollon yhteistyö sekä tavoittava hyvinvointiviestintä.
Suomen aktiivisin työpaikka -kilpailun voittajat juhlivat samalla lavalla Vuoden urheilijan, hiihtäjä Iivo Niskasen kanssa, mutta aktiivisin työpaikka -konseptiin kuuluu paljon muutakin kuin urheilua. Se rohkaisee ja kannustaa yrityksiä investoimaan henkilöstön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä liikunnallisuuden suunnitelmalliseen toteuttamiseen ja johtamiseen.
Siitä tiedämme jotakin myös me Liikkuvalla Suomella. Suomen aktiivisin työpaikka -kilpailun finalisti Sony Music Finland ja Liikkuva Suomi ovat tehneet jo neljän vuoden ajan yhteistyötä yrityskulttuurin ja henkilöstön hyvinvoinnin kehittämisessä.
Matkan varrella tietoisuus arjen ja työn hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä on parantunut. Sen rinnalla on alusta asti kulkenut ilo ja innostus, yhdessä tekeminen ja arjen pienet askeleet kohti parempaa oloa.
Sony Musicin matkassa mukana olleet Liikkuvan Suomen valmentajat Tiina Ven ja Kirsi Roos iloitsevat finaalipaikasta: ”Sony Music panostaa henkilöstönsä hyvinvointiin ja jaksamiseen – ja se näkyy niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin. On ollut ilo ja kunnia olla mukana kehittämässä pitkäjänteistä yhteistyötä ja sparraamassa niin lähijohtoa kuin työntekijöitäkin. Ihmiset ovat yrityksen paras kilpailuetu ja Sony Musicilla heistä halutaan pitää kiinni. Suuret onnittelut kaikille finalisteille!”
Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen summaa vuotta 2022.
Tavoitteemme ovat aina tunnetusti korkealla, mutta vuoden 2022 luvut kertovat, että suunta on oikea ja vauhtikin sopivasti kiihtyvä. Vuoden tärkein tavoitteemme on ollut Liikkuva Suomi -tiimin vahvistaminen ja olen tällä hetkellä erittäin tyytyväinen katsoessani ympärilleni. Olemme löytäneet hyvän hengen ja tekemisen meiningin vahvistuneella tiimillämme, ja tuntuu että kaikista on mukava tulla töihin joka päivä. Iso kiitos tästä kaikille tiimiläisille!
Meidän omalla jengillä tuntuu myös riittävän hymyä ja virtaa vielä työpäivän jälkeenkin – ja tähän oikeastaan kiteytyykin se kaikki, mihin tähtäämme myös jokaisen asiakkaamme kanssa.
Maailmanmeno on ollut tänä vuonna hurjaa ja epävarmat ajat tuntuvat jatkuvan vuodesta toiseen. Ihmiset ovat monestakin syystä erityisesti henkisesti kovilla, eikä palautuminen ole tasapainossa kuormituksen kanssa. Tämä näkyy monin eri tavoin, joista vähäisimpiä eivät ole henkisen hyvinvoinnin haasteet tai liikkumattomuuden tuomat ongelmat.
Fiksut työnantajat ovat onneksi huomanneet, että tilanteeseen kaivataan uusia toimintatapoja ja työkaluja. Oman henkilöstön hyvinvointiin panostaminen alkaa parhaissa työpaikoissa olla sillä tasolla, missä sen olisi mielestäni kuulunut olla jo pidemmän aikaa: hyvinvointi on tärkeä työasia, jota kehitetään samalla painoarvolla muiden tärkeiden työasioiden rinnalla. Siinä on valtava ero, onko ihminen virkeä ja palautunut tullessaan töihin, vai lähdetään päivään henkisesti ja fyysisesti akku tyhjänä jo heti aamusta alkaen. Tankki tyhjänä ei ihminen ole kovin hyödyllinen tai mukava versio itsestään, tuottavuudesta puhumattakaan.
Mutta vaihtoehtojakin on. Parhaassa tapauksessa kehon ja mielen akussa on vielä paljon virtaa jäljellä työpäivän jälkeenkin. On energiaa olla läsnä läheisten kanssa, asiat tulee tehtyä paljon tehokkaammin, ei tule räjähdettyä yhtä herkästi turhista asioista, pystyy edes harkitsemaan jotakin liikunnallista tekemistä tai vaikkapa touhuamista lasten kanssa. Tätä listaa voisin jatkaa paljon pidempäänkin, mutta saanet ajatuksesta kiinni.
Millaisessa tiimissä tai työpaikassa sinä mieluummin teet töitä, positiivisessa tekemisen meiningissä vai väsyneessä ja ärtyneessä ympäristössä? Jos olen jotain urallani oppinut, niin sen, että kaikki lähtee yksilöistä, jotka muodostavat hyvin tai huonosti voivan yhteisön. Mutta molemmissa tilanteissa fiksusti johdettu yhteisö haluaa sparrata yksilöitä ja tiimejä oikeaan suuntaan.
Ainakin itsestäni on lohdullista ajatella, ettei hyvinvoinnin rakentamisesta tule ikinä valmista. Ei yksilön, eikä yhteisön tasolla. Täydellisyyttä on turha siis edes tavoitella, tavallinen hyvä taso riittää, vain isoon kuvaan keskittyen. Välillä kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään arjen valintoja ja sitten vain koittaa tehdä niitä pienen napsun fiksummin. Yhteisö on parhaimmillaan mieletön eteenpäin vievä voimavara (ja pahimmillaan melkoinen hyvienkin ajatusten kampittaja). Suuret tavoitteet ja lyhyet aikajänteet eivät yleensä ikinä johda mihinkään hyvään, pysyvään tai kestävään. Mieluummin yksi pieni arkinen asia kerrallaan, niin että arki alkaa maistuu hyvältä.
Suuri kiitos kaikille lukuisille fiksuille ihmisille, asiantuntijoille, johtajille ja ohjausryhmäläisille tästä vuodesta. Matkaan on mahtunut jälleen monia haasteitakin, mutta on ollut antoisaa viedä asioita eteenpäin yksi pieni askel kerrallaan yhdessä teidän kanssanne. Tekeminen muuttuu, kun ajattelu muuttuu. Ja ajattelu muuttuu, kun arvostus muuttuu. Tähän ketjuun olemme saaneet jälleen vaikuttaa muutosjohdetusti kaikkien asiakasorganisaatioiden koko leveydellä.
Silloin, kun hyvinvointia kehitetään koko henkilöstön kanssa yhdessä, tulostakin tulee hiukan enemmän – verrattuna vaikkapa siihen, että asioita vain mahdollistetaan ja osallistuminen jää useimmille vain ajatuksen asteelle, mitä myös paljon kentällä edelleen näkyy.
Iso kiitos myös kumppaneillemme, tämän tärkeän puolen vahvistaminen jatkuu jälleen myös vuonna 2023.
Jos ja kun teet uudenvuodenlupauksia, niin mitäpä jos lähtisitkin tavoittelemaan jonkun ylisuuren tavoitteen sijaan vain yhtä arkista tekoa, jonka pystyt mahduttamaan päivääsi ilman liian suuria ponnisteluita? Tekoa, joka tuo sinulle kuitenkin huomattavasti lisää virtaa päivittäin, kunhan vain pidät tästä uudesta himpun verran fiksummasta tavasta kiinni mahdollisimman monena päivänä.
Vuonna 2021 tehdyssä Helmi Säästöpankin työyhteisökyselyssä nousi esiin kaksi tärkeää teemaa: jaksaminen ja yhteisöllisyys. ”Korona-aika oli eristänyt työntekijöitä ja halusimme löytää kokoavan voiman, joka toisi tiimin takaisin yhteen”, kertoo henkilöstöjohtaja Tiina Kärhä.
Ensimmäisenä konkreettisena askeleena Helmi SP:n yhteisellä hyvinvoinnin matkalla oli kesällä 2022 käyttöön otettu polkupyöräetu. Syksyn sateiden aikaan otettiin toinen askel – työhyvinvointivalmennus Liikkuvan Suomen innostavien valmentajien kanssa.
”Vanhat kilpakumppanimme Lammin Säästöpankissa kehuivat Liikkuvan Suomen valmennusta ja se tuntui myös meistä hyvältä tavalta lähteä rakentamaan tasapainoisempaa arkea ja palautumista, ehkä jopa vähän leikkimielisen kisailun merkeissä Lammin porukan haastaen”, Tiina nauraa.
Helmi SP:n valmennuksen tavoitteet muovautuvat matkan aikana, mutta jo ensimmäisten viikkojen perusteella on selvää, ettei yhteisellä matkalla olla otsa rypyssä. Tiimi on jo ehtinyt harrastamaan yhdessä skumppajoogaa ja pitämään 18 000 askeleen verran hauskaa siivotessaan suljettua konttoria.
Koko henkilökunta on mukana Liikkuvan Suomen valmennuksessa, jokainen tyylillään. ”Räjäyttävin oivallus on ollut se, ettei työhyvinvoinnin kehittämisen tarvitse olla pakkopullaa”, iloitsee Tiina. ”Meillä ei tarvitse syödä sahanpuruja ja juosta maratoneja, vaan tsemppaamme toisiamme arjen pienissä teoissa, aina räystäiden puhdistamisesta porrastreeniin.”
Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen peukuttaa Helmi SP:n valmennusstarttia: ”Meidän tehtävämme on luoda puitteet pitkäjänteiselle työhyvinvoinnin kehittämiselle, heittää ammattilaiset kehiin ja tukea asiakkaan matkaa kohti parempaa huomista. Henkilöstö on organisaation tärkein voimavara ja siitä on pidettävä huolta. Meidän osaavien valmentajien ja tietoon perustuvien valmennuskokonaisuuksien kanssa saadaan koko porukka mukaan ja luodaan pysyvää muutosta.”
Sony Music Finland ja Liikkuva Suomi ovat tehneet jo neljän vuoden ajan yhteistyötä yrityskulttuurin ja henkilöstön hyvinvoinnin kehittämisessä. Matkan varrella tietoisuus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä on parantunut merkittävästi ja esimerkiksi pitkäaikaiset sairauslomat ovat loppuneet kokonaan.
Tammikuussa 2023 Sony Music kisaa jälleen Suomen aktiivisimman työpaikan tittelistä Urheilugaalaan huipentuvassa finaalissa.
Runsas istuminen ja vähäinen liikunta haastavat työikäisten hyvinvointia ja suorituskykyä ja vaikuttavat yritysten kuluihin ja kilpailukykyyn. Työikäisistä vain 10 % liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailu kannustaa yrityksiä liikkeeseen.
Suomen Aktiviisin Työpaikka -kilpailu on kartoitustyökalu yritysten työhyvinvointi- ja liikuntatoiminnan arviointiin ja kehittämiseen. Parhaiten menestyneet yritykset kisaavat vuosittain Suomen Aktiivisin Työpaikka -tittelistä Urheilugaalassa 12. tammikuuta 2023.
Sony Musicin talousjohtaja Olli Sjöström kertoo oivalluksista, joita valmennusyhteistyö Liikkuvan Suomen kanssa on saanut aikaan: ”Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantaminen on pikemminkin maraton kuin pikajuoksu. Muutokset lähtevät pienistä arkisista hyvinvointiteoista, joita pitää vaan jaksaa toistaa päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Erityisesti meidän tiimimme tietoisuus arjen aktivoinnin ja palautumisen merkityksestä hyvinvointiin on ottanut huimia harppauksia.”
Sony Musicin matkassa mukana olleet Liikkuvan Suomen valmentajat Tiina Ven ja Kirsi Roos komppaavat Ollia: ”On ollut mahtavaa tukea Sony Musicin panostamista henkilöstöönsä. Arjen pienillä, hyvinvointia tukevilla muutoksilla luodaan pitkäjänteistä työhyvinvointia ja pysyviä tuloksia. Niitä Sony Musicilla riittää.”
Hämeenlinnan Verkatehdas on tapahtumatalo riemukkaille yritystapahtumille, mielenkiintoisille tuotannoille ja antoisille seminaareille. Verkatehtaan tiimi tekee tapahtumista totta, mutta omaan jaksamiseen ja työhyvinvointiin vaikuttaa toiminnan kausiluonteisuus: työn rytmi heilahtelee seesteisestä sesonkiin.
Verkatehtaan väki vastaa vuosittain satojen tilaisuuksien järjestämisestä, mutta joulua kohden vauhti kiihtyy ja sen myötä henkilöstön energiatasot heikentyvät. Liikkuva Suomi rakensi yhdessä Verkatehtaan johdon kanssa lepoon ja palautumiseen painottuvan valmennuskokonaisuuden, joka auttaa henkilöstöä tunnistamaan kuormituksen ja hallitsemaan sitä paremmin.
Verkatehtaan talousjohtaja Arto Helkiö on osallistunut valmennukseen muun porukan mukana: ”Haluamme tukea työntekijöidemme jaksamista ja löytää yhdessä keinoja pitää huolta omasta ja toistemme hyvinvoinnista ja työkunnosta. Aloitimme valmennusjakson syyskuussa ja olemme matkanneet Liikkuvan Suomen kanssa kohti vuoden kiireisintä aikaa, eli seesteisestä sesonkiin.”
Liikkuvan Suomen valmentaja Tiina Venin luotsaama valmennus on keskittynyt erityisesti palautumiseen: ”Tapahtuma-alalla kiire painottuu aina tiettyyn aikaan vuodesta. Kun kuormitus alkaa kumuloitumaan, on tärkeää osata tunnistaa missä mennään ja luoda palautumiselle oikeat puitteet.”
Verkatehtaan väki on saanut käyttöönsä Firstbeat-älylaitteet, joiden avulla oman kehon reagointia kuormitukseen ja palautumiseen on ollut helppo seurata. ”Kiireessä juutumme usein pärjäämiseen moodiin ja ylikuormitumme helposti”,kertoo Tiina. ”Firstbeatin datan avulla voimme seurata, miten kehomme reagoi ja ymmärtää helpommin, mitä se kertoo meille. Data auttaa myös meitä ymmärtämään miten juuri minun yksilöllinen palautumiseni toimii.”
Arto Helkiö antaa valmennukselle jakson puolivälissä yhdeksikön: ”Meidän porukkamme on pitänyt valmennusta hyvänä ja Tiina on osaava ja ammattitaitoinen valmentaja, joten ei muuta kuin jatketaan samalla kaavalla sesongin yli!”
Lisätiedot: Tiina Ven, valmennus ja kehitys, tiina.ven@liikkuvasuomi.fi, p. 0405620051
Entinen sarjayrittäjä Aki Helander harrastaa lajeja, joita Suomessa ei ole helppoa tai mukavaa harrastaa: surffausta, pyöräilyä ja vapaasukellusta. Siksi Aki nauttii matkustelusta, harrastaen ja etsien autenttisia paikkoja ja kokemuksia maailmalta. Matkoilla kuitenkin parasta ovat ihmiset. Maailmalla tapaamiensa ihmisten ansiosta Aki kertoo oppineensa avarakatseisemmaksi: ”Tapaan uskomattoman hienoja ihmisiä, joilla on mielenkiintoisia näkemyksiä asioista ja jotka elävät elämäänsä eri tavalla kuin perinteisessä putkessa. Ihmiset, joita tapaan, ovat tärkeämpiä kokemuksia kuin paikat, nähtävyydet tai valokuvat.”
Millaista nomadin työnteko on käytännössä?
Haluan työskennellä mahdollisimman vapaasti, ajasta ja paikasta riippumattomasti. Liikkuvan Suomen toimitusjohtajan Antti Luukkasen kanssa heiteltiin ideoita ilmaan, ja innovatiivisena kaverina hän tarjosi minulle mahdollisuuden työskennellä maailmalta käsin Liikkuva Suomi -tiimissä. Perustin uuden yritykseni ja maksoin sen rekisteröintimaksun Dakarin satamassa odotellessani laivaa, joka oli myöhässä pari tuntia.
Nettiyhteydet vaihtelevat paljon, myös Euroopan sisällä. Aina ei voi luottaa siihen, että videoneuvottelu onnistuu. Toki ei kai siihen voi aina luottaa Suomen kesämökilläkään. Kun kalenterissa on asiakastapaamisia tai muuta asiakaskriittistä työtä, pyrin olemaan hyvien nettiyhteyksien äärellä. Sisäiset ja toimittajapalaverit voi sopia uusiksi helpommin ja kehitystyötä sijoitetaan sadepäiviin ja tylsempiin hetkiin. Palavereita yritän myös kasata tietyille päiville tai vain aamupäiville, joka mahdollistaa liikkumisen ja harrastamisen paremmin. Käytän Outlookin ajastettua sähköpostien lähetystä, joka on täydellinen työkalu matkustelijalle.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan matkailevalle työläiselle?
Matkustelu Amerikan mantereella ei oikein tule kyseeseen aikaeron takia. Eurooppa ja tästä itään aina Itä-Aasiaan on suotuisempaa aikaeron kannalta. Pyrin siihen, että saisin pidettyä vapauden kaikissa yhteistyökuvioissani.
Työkaluina minulla on MacBook Pro ja OnePlus 8 Pro. Puhelimessa ehdoton on tupla-SIM, jotta voi pitää Suomen ja paikallista liittymää. Usein kaipaan lisänäyttöä, jolla olen tottunut työskentelemään. Sen kanssa joutuu tekemään kompromissin nomadina.
Tulevaisuuden kannalta on upeaa, että nettiyhteydet tulevat paranemaan entisestään. Jo nykyään on hyviä nettiyhteyksiä paikoissa, joissa ei ole vielä sähköä tai juoksevaa vettä.
En tiedä vielä jatkanko nomadielämää. Pidän suunnitteluvälini lyhyenä, jotta se mahdollistaa muutokset ja päivä kerrallaan elämisen. Tulevaisuudessa aion ainakin lähteä polku- tai moottoripyörällä Etelä-Eurooppaan.
Pitkän ajan haaveenani oma katamaraani asumis-, matkustus- ja tulonhankintakäyttöön.
Liikkuva Suomi toimitusjohtaja Antti Luukkanen sanoo: ”Akin esimerkki ja draivi inspiroi meitä muitakin miettimään, millaista olisi yhdistää matkustelu työntekoon. Harva meistä haaveilee Afrikan halki pyöräilystä kannettava tietokone selässä, mutta uudet, joustavammat etätyömahdollisuudet tuovat maailman lähemmäksi kuin koskaan ennen. Onko teidän työpaikallanne keskusteltu, miten joustava ja palauttava etätyö voitaisiin yhdistää tulokselliseen työntekoon?”
Tiina: Urheilussa tärkeää on tiedostaa oma ja joukkueen lähtötilanne, jotta tavoitteet ovat realistisia ja mahdollisia saavuttaa. Sama pätee työelämään. Tavoitteet tulee olla kaikilla tiedossa ja kaikkien tulee niihin sitoutua. Mutta tuloksellinen sitoutuminen ei synny ulkopuolisten tavoitteiden kautta. Sitouttaminen toimii parhaiten, kun yksilö ja yhteisö ovat itse luoneet tavoitteet.
Janne: Ja kun koko tiimi on sitoutunut, myös yksilöt nousevat esiin, koska päämäärä on sovittu yhdessä ja sen eteen tehdään porukalla töitä. Kyseessä ovat yhteiset tavoitteet ja tulokset.
Mikä on valmentajan rooli menestyksen rakentamisessa?
Tiina: Valmentajan tehtävä on pitää langat käsissä ja ohjata tiimiä oikeaan suuntaan. Töissä se valmentaja on esihenkilö, jolla on oltava rohkeutta asettaa yksilölliset tavoitteet jokaisen henkilökohtaisten vahvuuksien kautta.
Ammattitaitoinen valmentaja tuntee itsensä, hallitsee työssään omat tunteensa, rohkaisee ja kannustaa. Työn ja itsensä kehittäminen positiivisessa ilmapiirissä tuo tekemisen meininkiä koko tiimiin. Epäonnistumiset ovat oppimisen paikkoja, eikä niiden anneta vaikuttaa uusiin suorituksiin.
Janne: Tärkeää on myös luottaa omaan tiimiinsä. Niin työelämässä kuin joukkueurheilussakin tuloksia tehdään tiimissä, johon valmentaja tai esihenkilö luottaa.
Mitä työelämä voi oppia urheilusta?
Tiina: Liikunnassa on viime aikoina puhuttu paljon ”matalan kynnyksen” liikkumisesta ja sen vaikutuksesta sitoutumiseen urheilun ja liikunnan harrastamiseen. Saman ajatuksen voi tuoda myös työelämään. Jos tehdään työtä, johon ei tarvitse sitoutua ja jossa ei ole tavoitteita, tuskin sellaiseen työhön kukaan pitkäksi aikaa jää.
Jo nyt kilpaillaan hyvistä tyypeistä, ja työntekijöiden sitoutuminen on iso juttu. Sitoutuminen työhön ja työyhteisöön saavutetaan yhteisten tavoitteiden kautta. Niiden puitteissa jokainen voi kokea oman työnsä tärkeyden ja merkityksellisyyden.
Janne: Positiivisuus on todella tärkeä asia. Virheistä opitaan, totta kai. Mutta se, kuinka niitä ensiksi käsitellään, on yksi tärkeimmistä tiimihenkeä rakentavista asioista.
Kun ihminen kokee oman työnsä tärkeäksi tiimissä ja huomaa, että se tuo yhteisiä tavoitteita lähemmäksi, ollaan asian ytimessä. Silloin, kun teet maalin tai annat hyvän syötön, kaikki kokevat saman onnistumisen tunteen: me osataan tämä homma.
Janne Kari-Koskisella on pitkä kokemus jääkiekosta niin urheilijana kuin maalivahtivalmentajanakin. Tiina Ven on valmentanut yksilöurheilijoita soudussa sekä kuntotestannut ja sparrannut aktiiviliikkujia yli 30 vuoden ajan. Tiinalla myös pitkä kokemus kuntoutuksen ja työhyvinvoinnin asiantuntijatehtävissä.
Kirsi kohtaa meitä ihan tavallisia ihmisiä eri kohdissa elämää, nuorista eläkeläisiin: ”Yli 90 % valmennettavistani ei tiennyt uuteen ryhtyessään mihin kaikkeen pystyikään. On ollut ilo kulkea heidän rinnallaan, kun tuo havahtuminen tapahtui. Parasta on ollut nähdä ihmisten ilmeet ja kehonkieli salilta lähtiessä. Heistä näkee kuinka tyytyväisiä he ovat itseensä, ja liikunnan tuoma hyvä olo paistaa ulos. Jokainen sai myös omaa aikaa, hetken vain itselleen.”
Kun ihminen astuu uuden eteen, tilanne on usein uusi ja jännittävä. On tärkeää, että henkilö, joka heidät kohtaa, osaa ottaa ihmisen vastaan sellaisena kuin hän on – ilman ennakko-odotuksia.
”Minulla ensimmäinen kohtaaminen uuden kuntosaliasiakkaan kanssa meni niin, että ensin kyselin ihmiseltä hänen taustoistaan ja kokemuksistaan sekä fyysisistä haasteista ja esteistä. He istuivat minua vastapäätä kädet puuskassa taakse nojaten”, kertoo Kirsi kokemuksistaan.
”Kun ihmiselle antoi tilaa kertoa itsestään, lähes jokainen avautui. Osa ei ollut koskaan päässyt puhumaan itsestään ja vaivoistaan. Luottamus minun ja asiakkaan välillä ei kuitenkaan tapahtunut heti. Se vaati aikaa ja 100 % läsnäoloa. Kun tunnin verran olimme yhdessä etsineet kuntosalilta sopivia liikkeitä ja vastustasoja, luottamus pääsi usein syntymään. Avautumisen näki kehonkielestä – kädet olivat alhaalla rennosti, he katsoivat silmiin ja hymyilivät.”
Työyhteisöstä voimaa
Moni on kokenut vanhanaikaista johtamista elämässään ja se on jättänyt jälkensä. Johtajan tai esihenkilön kohtaaminen voi olla todella tärkeä käännekohta työuralla. Onnistuessaan se jättää tunteen molemminpuolisesta luottamuksesta. Kun luottamusta on, jokainen voi olla oma itsensä. Kun voi olla oma itsensä, työpaikan ilmapiiri on parempi ja rennompi. Positiivinen ilmapiiri parantaa hyvinvointia työyhteisössä.
Sama pätee työkaverin kohtaamiseen: jos jokainen saa olla oma itsensä, jokaisella on mahdollisuus loistaa. Työyhteisössä hyvillä käytöstavoilla pääsee pitkälle ja yhdessä työkavereiden kanssa hauskanpitäminen tuo yhteisöä yhteen.
Työssään Liikkuvan Suomen valmentajana Kirsi näkee aidon kohtaamisen hyödyt niin urheilussa kuin työelämässäkin. Kun työyhteisö puhaltaa yhteen hiileen, on yrityksellä mahdollisuus kukoistaa ja kasvaa.
Kirsi Roos
Janakkala
Liikkuva Suomi valmentaja (pääasiassa englanninkieliset valmennukset)
Pitkä kokemus liikunta-alalta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa
Toiminut vuosina 2006-2021 vastuuvalmentajana, ryhmäliikuntavastaavana, salivastaava ja personal trainerina
Vapaa-aikana ulkoilee, retkeilee, pakureissaa ja suppailee
Valmentamisessa parasta on nähdä se hetki, kun valmennettavan usko omaan itseen palaa takaisin.
Firstbeat Life on tilauspohjainen hyvinvointiratkaisu, joka auttaa edistämään terveyttä, ennakoimaan mahdollisia työkykyriskejä ja jaksamaan arjessa paremmin. Ammattilaistason teknologia tarjoaa erittäin tarkkaa yksilöllistä fysiologista mittausdataa stressistä, palautumisesta, unesta ja liikunnan terveysvaikutuksista. Lisäksi se sisältää kuukausittainen yritys- ja ryhmäraportoinnin työkykyjohtamisen tueksi.
Liikkuva Suomi -tarjonnassa Firstbeat Life täydentää erityisesti kuormituksen hallinnan palveluita. Kun Firstbeat Life yhdistetään osaksi Liikkuva Suomi -valmennuksia, kokonaisuus skaalautuu monelle eri tasolle. Työyhteisölle palvelu tarjoaa muutosjohdetun mallin hyvinvoinnin ja jaksamisen kehittämiseen sekä vankkaa henkilökohtaista tukea, joka puuttuu monista muista palvelumalleista. Tukea saavat niin yksilöt, pienryhmät kuin esihenkilötkin.
Datan avulla esimerkiksi suurissa yhtiöissä palvelut voidaan kohdistaa aiempaa paremmin koetun ja mitatun tarpeen mukaan. Tarkan kohdennuksena ansiosta kustannukset eivät karkaa käsistä ja hyötyä tuotetaan oikeissa kohdissa niin yksilön kuin yhteisönkin kannalta.
Teknologia ja osallistava valmennusmalli on toimiva kombo
”Huippulaadukas teknologia ja kovalla prosentilla osallistava valmennusmalli on suurta hyötyä asiakkaalle tuottava kombinaatio. Olemme jo vuosia tehneet yhteistyötä Firstbeatin kanssa, mutta nyt yhteistyö viedään uudelle tasolle, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Firstbeat Life on loistava työkalu yhdistää meidän muutosjohdettuun valmennukseen, jotta pystymme jatkossa kohdistamaan tukea entistäkin paremmin yksilötasolle saakka”, sanoo Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen.
“Ennaltaehkäisevien terveys- ja hyvinvointipalveluiden merkitys kasvaa globaalisti. Kun johtava mittausteknologiamme yhdistyy osaksi Liikkuvan Suomen ammattilasiten palveluita ja osaamista, voimme auttaa stressin ja palautumisen hallinnassa sekä kohti terveellisempiä elintapoja tehokkaasti”, avaa Firstbeatin toimitusjohtaja Tero Lehtonen.
Lisätietoja
Antti Luukkanen CEO, Liikkuva Suomi antti.luukkanen@liikkuvasuomi.fi +358 44 381 3336
Liikkuva Suomi lyhyesti
Liikkuva Suomi on yrityksien ja kuntasektorin henkilöstön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämisen kumppani. Vuosia kehitetty palvelumalli osallistaa muutosjohdetusti koko henkilöstön mukaan kehittämään hyvinvointia ja jaksamista. Miten tunnistat henkilöstön henkisen ja fyysisen kuormituksen tilan, antaen oikeassa kohdassa tukea myös yksilöllisellä tasolla. Tehdään suunnitelma, jalkautusmalli, valitaan mittarit, seurataan kehitystä ja reagoidaan kettarästi poikkeaviin tilanteisiin. Liikkuva Suomi -palvelu on saatavilla niin pienille kotimaisille toimijoille, kuin suurille KV-kentän yrityksillekin. Tämän hetken suurin asiakas toimii 107 eri maassa ja työllistää 45.000 henkilöä. Lue lisää: Liikkuvasuomi.fi
Firstbeat Technologies lyhyesti
Firstbeat on kansainvälinen hyvinvoinnin ja huippu-urheilun parissa toimiva yritys, jonka johtava fysiologinen analytiikka sekä palvelut auttavat parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia. Monitieteiseen tutkimukseen perustuva sykevälimittaus tuottaa erittäin tarkkaa yksilöllistä tietoa stressistä, palautumisesta, unesta ja liikunnan vaikutuksista. Kahden vuosikymmenen aikana olemme saaneet auttaa yli 10 000 organisaatiota sekä tuhansia urheilujoukkueita yli 70 eri maassa. Lue lisää: Firstbeat.fi.
Valmentaminen on Tiinalla verissä: ”Olen valmentanut soutajia yli 30 vuoden ajan. Varmasti juuri sen vuoksi urheilua seuratessa kiinnitän erityisesti huomiota juuri valmentajien työskentelytapaan ja vuorovaikutukseen urheilijoiden kanssa.”
Olympialaisten aikaan valmentajien rooli urheilijoiden taustajoukoissa ja tukijoina tulee näkyväksi. Urheilusuoritusten aikana heitä nähdään kannustamassa ja luotsaamassa valmennettaviaan. Onnistuneiden suoritusten jälkeen heitä saatetaan jopa haastatella.
”Urheilun parissa puhutaan valmentamisesta ja työelämässä johtamisesta, mutta yhtymäkohtia niiden välillä on yllättävän paljon”, Tiina kertoo.
”Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla hyvä johtaja tai hyvä valmentaja, mutta sen tiedän, että hyvä valmentaja hienosäätää rooliaan urheilijan polun eri vaiheissa. Tämä sopii mielestäni myös työelämään. Tuoreet työntekijät kaipaavat enemmän perehdytystä, tukea ja rohkaisua työuransa alkumetreillä, jotta he pääsevät loistamaan ja löytämään oman suuntansa.”
Kysy, ole läsnä ja kuuntele
Liikkuvan Suomen päävalmentajana Tiina soveltaa pitkän valmennuskokemuksensa oppeja työelämään: ”Valmentava johtaja auttaa työntekijää löytämään oman osaamisensa ja kehittämään sitä, mutta myös tunnistamaan omat voimavaransa. Tärkein ominaisuus sekä valmentajalle että johtajalle on oppia kysymään asioita. Toiseksi tärkein on olla läsnä ja kuunnella vastausta.”
Valmentava johtaja tulkitsee ympäristöään ja tilanteita, joissa johtajuutta tarvitaan. Hän ohjaa lempeästi mutta tiukasti tiimiään kohti yhteistä tavoitetta. On siis tärkeää, että kaikilla on samanlainen käsitys ja ymmärrys yhteisestä päämärästä.
”Menestys urheilussa ja työelämässä on vain harvoin sattumaa”, vahvistaa Tiina. ”Valmentaja pyrkii rohkaisemaan urheilijaa tekemään itsenäisiä päätöksiä ja ratkaisemaan ongelmia siinä hetkessä, kun niitä tulee eteen. Menestyminen edellyttää itsensä jatkuvaa kehittämistä ja oman toiminnan arviointia. Myös työelämässä työntekijöiden oman osaamisen kehittäminen ja vastuun lisääminen vie kohti innostavampaa ja motivoivampaa työkulttuuria.”
Tiina ei näe eroa työelämän johtajuudella ja urheilun valmennuskulttuurilla, sillä molemmissa on kyse ihmisten johtamisesta.
”Olympialaisten aikaan näimme valmentajien käyttäytymisen ääripäät hyvästä ja äärimmäisen huonosta johtajuudesta”, Tiina sanoo.
Hän nostaa konkreettiseksi esimerkiksi Suomen jääkiekkojoukkueen: ”Suomen menestyksen takana oleva päävalmentaja Jukka Jalonen osaa rakentaa positiivisen työilmapiirin, jossa pelaajat pääsevät loistamaan. Hän korostaa valmennustiimin ja organisaation yhteistyön merkitystä. Myös työelämässä yhteen toimiva yritysjohto varmistaa menestyvän yrityskulttuurin, jossa työntekijät pääsevät loistamaan.”
”Urheiluelämässä erityisesti kilpailutapahtumiin tiivistyy pieneen hetkeen paljon tunteita. Myös työelämässä on hetkiä, jolloin tunteet – ilot, surut, onnistumiset ja pettymykset – nousevat pintaan. Tunteet tekevät sekä urheilusta että työelämästä inhimillistä. Valmentava johtaja elää ne yhdessä tiiminsä kanssa.”
Tiina Ven
Janakkala
Valmennuspäällikkö, Liikkuva Suomi 2020 –
Pitkä kokemus kuntoutuksesta, kuntotestauksesta sekä työhyvinvoinnin asiantuntijatehtävistä.
Soutuvalmentajana aloitteleville nuorille, huippu-urheilijaan asti.
Vapaa-ajalla aktiivista ja monipuolista liikkumista luonnossa.
Menestymisen tavoittelu jättää jälkeensä valitettavan usein ihmisraunioita sekä työelämässä ja urheilussa. Jos keskitymme enemmän hyvinvoinnin tavoittelemiseen, niin menestys tai menestymättömyys kasvattaa meitä ihmisenä, eikä riko sitä.
Jannen vastaus on selkeä: ”Ehdottomasti, ja ensimmäinen asia, mitä työyhteisöjen pitäisi omaksua urheilusta on yhteisöllisyys.”
Jannelle yhteisöllisyys ei tarkoita pelkästään hyvää henkeä pukukopissa. Se tarkoittaa yhteisiä tavoitteita, joiden puitteissa jokaisella tiimin jäsenellä on oma tapansa toimia, mutta kaikki tavoittelevat samaa, yhteistä päämäärää.
Vuodet lätkämaalivahtina Suomessa ja Norjassa sekä maalivahtivalmentajan pesti Red Bull -jääkiekkoakatemiassa Itävallassa ovat opettaneet Jannelle paljon yhteisöllisen valmennuksen tärkeydestä.
”Tärkeintä ovat raamit, joiden sisällä toimitaan, ja jotka kaikki yhteisön jäsenet tuntevat ja hyväksyvät. Niiden sisällä, jos kaikki menee niin kuin sovitaan, saa yksilönä tehdä mitä vain. Jos yksilö sooloilee liikaa, yhteisöllisyys ja päämäärä murenevat. Kaikilla on kovempi työ päästä yhteiseen päämäärään, jos yksi poikkeaa ladulta. Silloin on tärkeää istua alas ja puhua siitä, mitä tapahtuu. Haluaako yksilö jatkaa yhteistä matkaa kohti tavoitetta?”
Yhteispeli on suurempi kuin osiensa summa
Liikkuvan Suomen valmentajana Janne näkee työelämässä paljon samaa kuin joukkueurheilussa. Kaiken takana ovat tiimin jäsenet, joiden yhteispeli on suurempi kuin osiensa summa. Tiimin yhteisiin tavoitteisiin pyritään suunnitelmallisen työn kautta. Vuoden aikana on kausia, jolloin valmistaudutaan tulevaan ja rakennetaan pohjaa menestykselle. Niitä seuraa tiukkoja rutistuksia, jolloin pannaan kaikki likoon ja nautitaan menestyksen huumasta tai tappion kirvelystä – yhdessä.
”Tiimityöhön kuuluu ehdottomasti joukkuehengen kasvattaminen, toisen tsemppaaminen ja tukeminen,” Janne sanoo. ”Jos mikään ei tunnu onnistuvan, kaverit valavat uskoa omaan osaamiseen. Yhdessä koetut onnistumiset ruokkivat koko tiimiä matkalla yhteiseen päämäärään.”
Joukkueessa jokaisella on oma roolinsa ja tehtävänsä, jonka jokainen hoitaa tavallaan. ”Lätkäjoukkueessa maalivahteja on vain yksi, ja suorituspaineet voivat olla todella kovat,” Janne miettii. ”En ole silti koskaan tuntenut oloani yksinäiseksi jäällä, koska tiedän, että koko joukkue tähtää samaan lopputulokseen. Tätä tunnetta ja filosofiaa haluan myös tuoda kaukalon ulkopuoliseen työhöni Liikkuvan Suomen valmennuksissa.”
”Joukkueurheilun valmentaminen on kokenut kovia murroksia viime vuosina. Ennen valmentaja oli auktoriteetti, jota toteltiin ehdottomasti. Nykyään keskustellaan paljon enemmän. Valmentaminen on muuttunut ihmisläheisemmäksi, yksilö kohdataan ja häntä kuunnellaan aidosti. Sama pätee myös työpaikalla.”
Janne Kari-Koskinen
Hämeenlinna
Valmennus ja asiakkuudet, Liikkuva Suomi 2021-
Red Bull -jääkiekkoakatemian maalivahtivalmentaja 2015–2020, Itävalta
HPK-edustusjoukkueen tilastomies 2010–2015
Jääkiekkomaalivahtina Suomessa ja Norjassa vuoteen 2010 asti
Vapaa-ajalla ulkoilu, golf, kuntosali ja innostuu kaikesta urheilusta.
Valmennusurani huikein kokemus on ollut työskennellä viisi vuotta Red Bull Salzburg -jääkiekkoakatemiassa. Ne opit on ollut ilo tuoda mukanani Liikkuva Suomi -valmennuksiin.
Sekä digitalisaation kehitys että poikkeusolot ovat vauhdittaneet työn tekemistä etänä. Matkustelu ja fyysiset kohtaamiset ovat vähentyneet huomattavasti. Tapaamiset ovat siirtyneet verkkoon, ja niitä saattaakin yhtäkkiä olla enemmän kuin aikaisemmin.
Aikaisemmin fyysiset siirtymiset paikasta toiseen antoivat keholle ja mielelle luonnollisen paussin hengähtää, mutta verkossa työskennellessä nämä paussit helposti unohtuvat. Siirrytään Teams-palaverista toiseen, palaverissa aiheesta toiseen, ja unohdutaan paikalleen oman tietokoneen ääreen. Valmennuksissa kohtaamamme ihmiset ovat kertoneet tämän olevan erittäin kuormittavaa ja stressaavaa.
Miten työkykyä sitten pitäisi johtaa?
Vauhdikkaan työelämän muutoksessa myös työkykyjohtamiseen on tullut aivan uudenlaisia haasteita.
Esihenkilöiden mahdollisuudet tukea työntekijöiden viihtyvyyttä ja tuottavuutta työssä ovat rajalliset. Tällaisessa ympäristössä valmentava johtajuus ja jokaisen oman työnsä johtaminen korostuvat. Avainasemassa on työntekijöiden oma vastuu työn rytmittämisestä, työpäivän rakentamisesta, aktiivisuudesta sekä työstä irrottautumisesta.
Työkykyjohtaminen tarvitsee aivan uudenlaista näkökulmaa ja toisenlaisia työkaluja kuin aikaisemmin. Liikkuva Suomi -valmennustiimin tehtävänä on antaa sinulle ja tiimillesi avaimet oman työkykynne johtamiseen.
Helppoa kuin heinänteko: istutaan vähemmän
Etätyön tekeminen on tutkitusti lisännyt passiivisuutta: liike ja liikkuminen on vähentynyt. Se tiedetäänkin jo ennestään, että liikkumattomuuden lisääntyminen on uhka terveydelle. Tästä uhasta kehittyy vielä terveyspommi, joka tulee räjähtämään ja kuormittamaan terveydenhuoltoa entisestään.
Aktiivisuuden tukeminen ja paikallaanolon välttäminen ovat yksi keskeisimpiä työkykyä parantavia toimia, joita asiantuntijatyössä tulisi tukea.
Liikkeen ja liikunnan terveysvaikutukset ovat tunnetut, ja niiden vaikutus myös mielen hyvinvointiin ja stressioireiden vähentämiseen on merkittävä.
Onko teidän yrityksessänne tai yhteisössänne selkeä suunnitelma siitä, miten työntekijöiden aktiivisuutta kannustetaan ja tuetaan?
Voitte yhdessä lisätä mahdollisuuksia aktiivisuuden lisäämiseen työpäivän aikana esim. kävelykokouksilla, työn tauottamisella ja taukoliikunnalla. Ilahduttavaa on ollut lukea työyhteisöistä, joissa on kannustettu ja tuettu työmatkaliikuntaa sähköpyörällä ja joissa on mahdollistettu myös liikkuminen työajalla yksin tai yhdessä.
Hyvä kunto tukee terveyttä ja vähentää riskiä moniin sairauksiin. Parasta ennaltaehkäisevää työkyvyn tukemista on siis tukea ihmisiä istumaan vähemmän ja olemaan liikkeellä enemmän.
Helppoa kuin heinänteko? Vai helpommin sanottu kuin tehty? Sen tiedämme kaikki me, jotka jämähdämme kotisohvalle päivän neljänteen palaveriin.
Älä jää työkyvyn johtamisen haasteiden kanssa yksin. Meiltä saat omalle yhteisöllesi räätälöidyn, innostavan ja osallistavan valmennuksen ja työkalut onnistumiseen. Tehdään yhdessä sinun organisaatiostasi aktiivisuutta aidosti kannustava ja tukeva työpaikka!
Piristä työyhteisösi arkea hyvinvointia edistävällä tavalla. Opitte rytmittämään päivää kohti parempaa jaksamista ja Energiatestin avulla jokainen löytää keinoja oman arkensa energisoimiseen. Energiatesti tehdään yhdessä ohjatusti ja jokainen saa henkilökohtaisen testituloksen heti. Päivän lopussa käymme yhdessä läpi mitä tulokset tarkoittavat ja saatte vinkkejä tarpeellisten osa-alueiden kehittämiseen.
Energinen etäpäivä sisältää:
15min etäkävely: puhetta hyvinvoinnista tai 15min aamun yhteinen liikuntatuokio.
45min ohjattu Energiatesti yhteisesti verkon välityksellä.
1h vapaavalintainen luento: henkinen / fyysinen hyvinvointi. 5h sisäisiä asioita / normaalia työtä (halutessanne ohjattu liikunnallinen tauko tai rentoutuminen).
1h Energiatestin palaute ja yksilö & ryhmäraportin läpikäynti. Keskustelu aiheesta ja ehdotukset jatkotoimista.
Vuoden vaihtuessa monella meistä on tapana käydä sisäistä keskustelua itsemme kanssa, tehdä henkilökohtaista tilinpäätöstä menneestä vuodesta ja miettiä uusia lupauksia tulevaan vuoteen. Aika usein tuo sisäinen puhe on kuitenkin hyvin kriittistä ja negatiivista. Tunnistamme itsestämme nopeasti asiat, joissa olemme epäonnistuneet ja jotka tulisi korjata.
Meillä Liikkuva Suomi -tiimissä ei mietitä epäonnistumisia. Sen sijaan keskitymme miettimään, missä olemme onnistuneet ja mitkä hyvinvointiteot ovat olleet parhaita menneen vuoden aikana. Poikkeusolot, muuttuvat olosuhteet, negatiivinen uutisointi, omat ja läheisten sairastumiset ja jatkuva epävarmuus vaikuttaa varmasti meidän kaikkien mielialaan.
Missä sinä onnistuit viime vuonna? Älä tavoittele kuuta, mieti mieluummin, mitkä asiat voit tehdä hiukan paremmin jo tänään ja huomenna sen sijaan, että siirtäisit tekemisen kauas tulevaan.
Jaksa paremmin pieniä valintoja tekemällä
Me käännämme uuden vuoden lupauksen päälaelleen ja teemme päätöksen, jonka voimme toteuttaa vuoden jokaisena päivänä. Valmennusfilosofiamme “pieniä valintoja – suuria vaikutuksia” tuottaa tulosta yhdessä vuodessa. Se on myös mahdollista oikeasti toteuttaa, eikä se romutu kesken vuoden.
Halutko voida hyvin? Me ainakin haluamme.
Jokainen meistä voi tehdä parempia valintoja omassa arjessamme ja omissa elämäntavoissamme. Nämä valinnat vaikuttavat jaksamiseen ja hyvään oloon, joka päivä.
Suuret elämäntapamuutokset valitettavan usein kariutuvat muutaman viikon jälkeen. Kesken jääneestä muutoksesta saattaa jäädä kokemus epäonnistumisesta. Mutta tällä kertaa on lupa onnistua!
Askeleet hyvinvoivaan arkeen
Vaihda isot lupaukset pieniin käytännön tekoihin. Sinä tunnet oman elämäsi parhaiten ja tiedät, mitkä ovat resursseihisi nähden mahdollista. Alla muutama esimerkki ja vinkkejä!
Ravinto
Lisää marjoja 1–2 aterialle päivässä.
Vaihda jälkiruoka hedelmään.
Kun otat ruokaa, täytä ensin puolet lautasesta kasviksilla.
Valitse täysjyväleipä vaalean leivän sijaan.
Liikunta
Jos kaipaat lisää aktiivisuutta, tee pieni 10 minuutin kävely ennen töitä, lounastauolla ja töiden jälkeen. Näin kerrytät yhteensä jo 30 minuuttia kävelyä päivääsi.
Ota kävelypalaverit käyttöösi, jos se on mahdollista. Keskittymiskykysi saattaa olla jopa parempi, kun et ole palaverin aikana tietokoneen äärellä.
Aloita lihaskuntoharjoittelu kevyesti. Kotona pystyt tekemään harjoituksia kehonpainolla, vastuskuminauhalla tai käsipainoilla, vaikka TV:tä katsoessa.
Palautuminen
Palautuminen ja rentoutuminen on yhtä tärkeää kuin liikkuminenkin. Alku saattaa olla haastavaa, mutta ajatusralli hiljenee harjoittelun myötä. Anna itsellesi aikaa ja lempeä hyväksyntä sille, ettei rauhoittuminen ole aina helppoa.
Rentoutumista voit opetella lähes missä vain. Nojaa taakse, sulje silmät ja hengitä syvään. Kiinnitä huomio siihen, miltä hengitys tuntuu nenänpäässä. Keskity syvään hengittämiseen ja tuntemukseen hetken aikaa.
Päätä itsellesi sopiva nukkumaanmenoaika. Sovita iltatoimet tähän aikaan sopivaksi.
Anna keholle ja mielelle mahdollisuus rauhoittua ennen nukkumaanmenoa: himmennä valoja ja sulje laitteet tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Muutos tarvitsee päätöksen lisäksi tekoja.
Muutosta tukemaan voit kirjoittaa itsellesi ylös mitä tavoittelet. Kirjoita jokin käytännön asia, jolla voit muuttaa oloasi paremmaksi. Esimerkiksi menen nukkumaan klo 22.30 tai syön iltapalalla ison kourallisen marjoja. Näin myös mielesi alkaa tekemään asioita käytännön toteutuksen eteen. Palaa tähän kirjoitukseen kuukauden päästä ja katso mitä on muuttunut.
Hyvinvoivaa vuotta 2022!
Terveisin Liikkuva Suomi -valmentajat Tiina Ven ja Kirsi Roos
Kysyimme Sony Musicin CFO Olli Sjöströmiltä kolme konkreettista kysymystä Liikkuva Suomi -yhteistyön tavoitteista ja vaikutuksista:
Mitä konkreettista muutosta Liikkuva Suomi -yhteistyön myötä on tapahtunut?
”Tietoisuus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä on merkittävästi parantunut. Aiemmin henkilöt saattoivat ajatella, että muutos vaatii suuria steppejä ja aloittaminen koettiin hankalaksi. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantaminen on pikemminkin marathon- kuin pikajuoksua. Muutokset lähtevät pienistä arkisista hyvinvointiteoista, joita pitää vaan jaksaa toista päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Erityisesti tietoisuus arjen aktivoinnin ja palautumisen merkityksestä hyvinvointiin on ottanut huimia harppauksia. Itse en usko lyhytkestoisiin dietteihin tai harjoitusohjelmiin, joilla pyritään saamaan vaikutukset äärimmäisen nopeasti. Pysyvä, terveellä pohjalla oleva muutos on mahdollista saavuttaa vain pidemmän ajan kuluessa.”
Millä tavoin pääosin etänä toteutettu Liikkuva Suomi -valmennus on vaikuttanut työyhteisöönne?
”Valmennus on noussut kahvipöytien ja virtuaalisten palavereiden keskustelunaiheeksi. Erityisesti tiimien väliset haastekisat ovat saaneet hyvää pöhinää aikaiseksi. Tavoitteenamme on alusta asti ollut, että mahdollisimman moni työntekijä saisi kipinän liikuntaan ja arjen aktivointiin ja sitä kautta innostuisi askel kerrallaan parantamaan omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Yksilötasolla olemme havainneet selkeitä vaikutuksia kasvanneena tehokkuuteena sekä yleisenä vireystason nousuna. Yrityksenä olemme jo nyt voittajia, vaikka marathon ei vielä ole edes puolimatkan krouvissa.”
Oletko kokenut hyvinvointivalmennuksen jalkauttamisen haastavaksi tai aikaa vieväksi?
”Kunnianhimoisena henkilönä sitä haluaa aina heittäytyä täysillä mukaan. Mikäli asian kokee tärkeäksi, niin kyllä sen ajan aina jostain löytää. Toki jalkauttamisessa on ollut omat haasteensa ja muutosvastarintansa, mutta upeat onnistumiset matkan varrella ovat antaneet uskomattoman paljon lisää energiaa. Myös tässä Liikkuvan Suomen valmennustiimi on ollut iso apuna ihan käytännönkin tasolla, kaikkea en pystyisi mitenkään suunnittelemaan ja toteuttamaan itse”.
Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen on ollut mukana Sonyn Musicin johdon ja henkilöstön sparraamisessa syksyllä v2018 tehdystä suunnittelusta saakka:
”Pitkäkestoisessa yhteistyössä molemminpuolisen luottamuksen rakentaminen on avaintekijä. On ollut alusta saakka mahtava huomata Sony Musicin edelläkävijyys henkilöstöön panostamisessa pitkällä tähtäimellä, sekä myös jaksamisen kehittämisen tärkeyden ymmärtämisessä. Olemme hyvässä yhteishengessä luoneet sekä pitkäkestoisen monivuotisen suunnitelman, että vuosittaiset ja kvartaaleittain etenevät panostuskohteet. Toteutus on aina tasapainoilua sen kanssa, ettei tuoda liikaa uutta, muttei myöskään jäädä paikalleen toistamaan samoja asioita. Ihmiset kyllästyvät päivä päivältä helpommin, mutta fiksulla suunnittelulla ja toteutuksella tämäkin pystytään huomioimaan.
Liikkuva Suomi on ollut mukana sparraamassa johtoa ja henkilöstöä käytännön tasolla joka viikko, ilman että se häiritsee ihmisten keskittymistä varsinaisen työn tekemiseen. Matka on pilkottu tarpeeksi pieniin osiin, keskittyen vain kaikkein oleellisimpiin asioihin, mikä onkin Liikkuva Suomi -valmennuksen skaalautuvan mallin kivijalka. Valmennuksessa on vuosien 2019-2021 aikana hyödynnetty monipuolisten henkisen ja fyysisen jaksamisen valmennussisältöjemme lisäksi kumppaneidemme teknologiaa (mm Garmin, HeiaHeia, Firstbeat, Energiatesti) ja käytössä on ollut myös henkilöstön palkitsemiseen liittyviä motivaattoreita.
Yhteistyön tärkein tavoite on ollut se, että kaikki ihmiset saadaan mukaan lähtötasosta, kuormituksen määrästä tai kiinnostuksen kohteista riippumatta. Tässä on onnistuttu erinomaisesti, eihän yhteistyö olisi muuten näin pitkään jatkunutkaan. Näkisin, että Sony Musicista kannattaa ottaa mallia erityisesti siinä, miten hyvinvoinnin ja sen olosuhteiden kehittämisestä tehdään koko henkilöstön yhteinen työasia ja siihen päätetään käyttää joka viikko vähintään 5-10 minuuttia yhteistä aikaa. Ei se sen enempää vaadi, kun kokonaisuus on suunniteltu toimivaksi. Hyvinvointi voi kehittyä tässä kovalla vauhdilla muuttuvassa maailmassa vain pysähtymisen kautta”, summaa Antti Luukkanen.
Linnan Business Turnajaiset on kolmen tason kehitysohjelma hämeenlinnalaisille yrityksille, tuomaristossa mukana Jaajo Linnonmaa, Noora Fagerström, Stefan Haglund ja Kari Saarinen.
Liikkuva Suomi lähti kisaan mukaan loistavan sparriohjelman lisäksi tavoittelemaan tietenkin myös voittoa! Haluamme kiittää jo tässä kohtaa kaikkia kilpakumppaneita, mentoreita ja sparraajia, sekä Linnan Kehitystä, kokonaisuus on kerrassaan loistava.
Tule mukaan taistoon!
Auta meitä auttamaan – äänestä Liikkuva Suomi yleisön suosikiksi.
Äänestyslinkki:
Voit myös tulla kannustamaan meitä paikan päälle Hämeenlinnan Verkatehtaalle.
Työn tekeminen on ylipäätänsä muuttunut viime vuosien aikana niin vauhdikkaasti, ettei työkykyjohtaminen ole monessakaan yhteisössä pysynyt riittävästi mukana. Korona-aika on kasvattanut haasteita entisestään.
Työn tekemisen murroksessa työkyvyn tukeminen on tullut yhä haasteellisemmaksi. Yhä useampi kokee työssään uupumista. Uupumuksen oireet ovat moninaiset ja yksilölliset, esimerkiksi jatkuva väsymisen tunne ja masennus. Pitkäaikaisena nämä johtavat työkyvyttömyyteen ja irtisanoutumiseen.
Minun tehtäväni Liikkuvan Suomen valmennuspäällikkönä on löytää yritykselle juuri se oikea tapa tukea henkilöstönsä hyvinvointia.
Onnistuneella työkykyjohtamisella vältetään työuupumusta ja sairaslomia. Siinä keskiössä eivät ole mittarit tai suorituspaineet. Parhaimmillaan työkykyjohtamisessa on kyse ihmisten kohtaamisesta fyysisesti tai etänä, välittämisestä ja keskustelusta arkisista hyvinvointiin liittyvistä asioista.
Työkykyjohtamista paikasta riippumatta
Työn monipaikkaisuus ja etätyö ovat tulleet jäädäkseen. Joillekin se tuo tervetullutta joustavuutta arkeen, mutta siinä on myös haasteensa erityisesti ryhmäytymisen ja yhteishengen luomisen kannalta.
Minulle on tärkeää, että kaikki työyhteisön jäsenet saavat yhtäläisen mahdollisuuden osallistua. Liikkuva Suomi -valmennukset voidaan toteuttaa sataprosenttisesti verkossa. Valmennuksemme saavuttaa työntekijät työn tekemisen paikasta riippumatta. Osallistuminen ja onnistuminen eivät vaadi fyysisiä kohtaamisia, vaan työkyvyn tukeminen onnistuu myös verkossa ja etänä. Tämä on nykypäivää. Työkykyjohtamisen tulee toimia myös fyysisestä työn tekemisen paikasta riippumatta.
Hyvinvointikulttuuri lähtee johdosta
Olen vertaillut asiakkaidemme valmennuksia ja pohtinut, mitä yhteisiä piirteitä löytyy erityisen onnistuneista valmennusryhmistä. Yksi tärkeimmistä asioista ennen varsinaista valmennuksen käynnistymistä on se, että ylin johto ja esihenkilöt sitoutuvat mukaan valmennusmatkalle. Heidän roolinsa on merkittävä hyvinvointikulttuurin synnyttäjänä yrityksessä ja yhteisössä. Heidän ansiostaan hyvinvoinnista keskustellaan työyhteisössä ja sitä pidetään tärkeimpänä työasiana asialistalla.
Hyvinvointia, ei vain työhyvinvointia
Työkyvyn tukeminen on kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tukemista arjessa. Lainatakseni edesmennyttä huippuvalmentajaa Aki Hintsaa, menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Tämä pätee niin työelämään kuin urheiluunkin. Silloin kun elämän perusasiat arjessa ovat kunnossa, on mahdollisuus menestyä myös työssä. On varsin perusteltua keskustella työyhteisössä asioista, jotka tapahtuvat vapaa-ajalla, koska sillä on vaikutuksensa myös työssäjaksamiseen ja työkykyyn.
On ollut mukava kuulla palautetta esihenkilöiltä, että kun keskustellaan hyvinvointiin liittyvistä asioista, he ovat pohtineet myös omaa jaksamistaan ja omia elämäntapojaan. Hyvinvoinnin nostaminen arkipäiväiseksi keskustelun aiheeksi työyhteisössä antaa energiaa kaikille. Jokainen voi oppia toisiltaan ja saada hyviä vinkkejä. Positiivinen ja kannustava ilmapiiri on voimavara, joka auttaa myös haasteellisten aikojen yli, ylös uupumuksen suosta.
Haluaisitko ottaa teidän työyhteisölle hyvinvointivalmennuksen, mutta haluat testimaistiaisen ensin?
Valmennus sisältää:
Motivaatio
Arjessa jaksaminen
Lepo ja palautuminen
Ravitsemus
Arjen aktiivisuus
Muutoksen sudenkuopat
Kuormituksen hallinta
Yhteenveto
Lisäksi viikottaiset taukoliikuntavideot ja hyvinvointivinkit
Valmennus toteutetaan verkkovalmennuksena mobiilissa tai selaimessa henkilökohtaisilla tunnuksilla.
Kenelle:
yrityksen johto
HR
omasta ja yhteisön hyvinvoinnista kiinnostuneet
Arjen pienet teot muodostavat ison kokonaisuuden. Jokainen voi itse vaikuttaa omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Osallistuminen saa aikaan muutosta. Liikkuva Suomi valmennusten osallistumisprosentti on keskimäärin 84%. Nappaa tästä tutustumistarjous joko itsellesi tai työyhteisöllesi!
Valmennus alkaa 3.1.2022
Kokonaiskesto 10.1 – 4.2.2022
Sitovat ilmoittautumiset 20.12.2021 mennessä:
info@liikkuvasuomi.fi
Tutustumistarjouksena valmennus 4+1 viikkoa hintaan 20€ + alv / henkilö.
Luentosarja
Aktiivinen arki -luento
Aktiivisuus arjessa vie vähemmän aikaa verrattuna energiamäärään mitä saat vastineeksi.
Pienillä valinnoilla rakennat vankan pohjan omalle jaksamiselle ja hyvinvoinnille (sinun ei tarvitse saada aikaan kaikkea kerralla). Tämä ei ole istumista ja kuuntelua vaan aitoa tekemistä – aktiivinen arki alkaa nyt!
Toteutustapa: etäkävely Kesto 45min
Tietotyöläisen aivoergonomia-luento
Tarkastellaan aivoja kuormittavia tekijöitä työssä, joihin itse voi vaikuttaa: näkö -ja kuuloergonomia, keskeytykset työssä, palautuminen työstä (uni, liikunta, ravinto), työn suunnittelu ja kalenterin käyttö sekä hyödyllinen/haitallinen stressi.
Toteutustapa: Teams Kesto 90 min
Tilaa luentosarja 20.12.2021 mennessä. Toteutus tammi-maaliskuun aikana.
info@liikkuvasuomi.fi
Luentosarjan yhteishinta 590 eur+ alv (sisältäen Aktiivinen arki ja Tietotyöläisen aivoergonomia-luennnot).
”Uskomme, että vain tasapainoiset ja hyvinvoivat huippuammattilaisemme pystyvät tukemaan asiakkaita merkittävissä hankkeissa ja siten vastaamaan myös yhteiskunnan merkittäviin haasteisiin”, kertoo Siemens Osakeyhtiön CEO Janne Öhman asian merkityksellisyydestä liiketoiminnassa.
Siemensin HR-johtaja Heidi Moilanen painottaa, että taikatemppujen aika on ohi: ”Haluamme tukea henkilöstömme hyvinvointia pitkäjänteisesti. Kyseessä ei ole vain yksittäinen projekti, vaan yrityskulttuuriin liittyvä perusarvo, joka on läsnä koko ajan. Tämä vaatii kuitenkin aktiivisia tekoja ja johtamista. On hienoa, että kyseessä on johdon tukema ja henkilöstön eteenpäin viemä kokonaisuus, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua.”
Liikkuva Suomi ja Siemens Osakeyhtiö tekivät jo vuosien 2020–21 taitteessa laajan kuuden kuukauden mittaisen pilottijakson, jossa koeponnistettiin Liikkuvan Suomen muutosjohdettua konseptia Suomessa ja Baltiassa. ”Konseptissa muodostetaan aina ohjausryhmä, joka suunnittelee ja ohjaa toimintaa muun muassa kaikilta osallistujilta saadun palautteen mukaisesti. Jokaisen ääni saadaan kuuluviin ja eikä ketään jätetä ulkopuolelle. Ylimmän johdon ja lähijohdon sparraaminen ja sitouttaminen ovat tärkeitä avaintekijöitä haluttujen lopputulosten aikaansaamisessa”, kertoo Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen.
Pilottijakson jälkeen kokonaisuuden jalkautus koko yhtiöön Suomessa ja Baltiassa mietittiin huolella yhteisissä etäkokouksissa. Kick-off pidettiin syyskuun 2021 alussa ja koko henkilöstölle tarjottiin hyvän vastaanoton saanutta energiatestiä, jonka perusteella päästiin näkemään tärkeimmät painopistealueet fyysisen ja henkisen jaksamisen kannalta. ”Kun tiedetään datan avulla missä ollaan, on helpompaa suunnitella seuraavia askeleita. Käytämme teknologiaa silmien avaamiselle nykytilasta sekä yksilön että yhteisön osalta”, Luukkanen jatkaa.
Siemensin tuotepäällikkö ja yhteistyön yksi avainhenkilö Ilkka Ahokas jatkaa: ”Yhteisöllisyyden lisääminen on ollut keskeinen osa hyvinvointimme rakentamista, ja siksi painotamme sen tärkeyttä ja tuemme sitä. Näemme vaikutusta myös liiketoimintaan, koska parhaimmat ideat syntyvät yhteistyön kautta. Siemens Osakeyhtiöllä on useita toimipisteitä sekä Suomessa että Baltiassa, ja olemme oppineet tuntemaan toisiamme paremmin työasioiden ulkopuolelta. Samalla rakennamme luottamusta kohtaamisten kautta.”
Yhteistyölle ei ole asetettu päättymispäivää vaan se jatkuu toistaiseksi, koska hyvinvointikulttuuria on tarkoitus kehittää oikeaan suuntaan rauhassa, askel kerrallaan. Mukana on yhtiön koko henkilöstö Suomessa ja Baltiassa, seuraava askel otetaan kuormituksen hallinnan ja palautumisen suuntaan. Mukaan tulee tässä vaiheessa myös oman kehon akun ja kuormituksen tilaa sykevälivaihtelusta mittaavat laitteet. Jokainen osallistuja saa itse päättää kuinka paljon laitetta haluaa arjessaan käyttää.
”Useimmissa yrityksissä on kuormittuneita ihmisiä, niin henkisesti kuin fyysisesti, eikä pitkään jatkunut poikkeustilanne ole helpottanut varsinkaan henkistä puolta. Liikkuva Suomi tuo mukanaan valmennusmaailman ja teknologian parhaat työkalut, jotka jalostetaan kaikkien käyttöön yksinkertaisilla otsikoilla ja tehtävillä. Kun nämä käsitellään tiimikokouksissa, kaikkien ääni saadaan kuuluviin. Käytännössä riittää, kun otsikon miettimiseen varataan viisi minuuttiaviikosta, joten asiaan sitoutuminen ei ole myöskään ajankäytöstä kiinni. Yhteisön ja oman tiimin tuki on merkittävässä roolissa jokaisen motivoinnissa.”
”Siemens on loistava suunnannäyttäjä muille – teknologian lisäksi myös ihmisten jaksamiseen panostamisessa”, Luukkanen muotoilee loppuun.
Liikkuvan Suomen valmentaja Kirsi Roos kävi vieraana Crazy Townin Kahvinkeittimellä tavataan! -podcastissa, keskustelemassa työyhteisöjen hyvinvoinnista.
Alunperin media-alalle kouluttautunut Kirsi päätyi liikunnan pariin ja on työskennellyt monipuolisesti myös yrittäjänä. Liikkuvan Suomen tiimissä hän auttaa työyhteisöjä jaksamaan kokonaisvaltaisesti paremmin. Kirsi on myös kokenut työuupumuksen ja kertoo omista kokemuksistaan avoimesti. Hän oppi itsestään ja työmoraalistaan kyseisenä aikana paljon.
Podcastissa Kirsi vastaa kysymykseen miten jaksamme tehdä töitä 70-vuotiaiksi? Entä miten yritys- ja asiantuntijayhteisö voi tukea yksilön hyvinvointia? Jaksossa Kirsi ja Crazy Townin Annika keskustelevat miten pidetään myös (yhteisön avulla) mielenterveydestä huolta.