24.2.2022 / admin

Voiko työelämä oppia urheilusta? Osa 1: yhteisöllisyys

Liikkuvan Suomen Janne Kari-Koskisella on elämänmittainen kokemus joukkueurheilusta, niin pelaajana kuin valmentajanakin. Mietimme kahvipöydän ääressä, millaisia yhtymäkohtia joukkueurheilun ja työelämän välillä on. Voisiko työelämä oppia urheilusta, ja jos, niin mitä?

Jannen vastaus on selkeä: ”Ehdottomasti, ja ensimmäinen asia, mitä työyhteisöjen pitäisi omaksua urheilusta on yhteisöllisyys.”

Jannelle yhteisöllisyys ei tarkoita pelkästään hyvää henkeä pukukopissa. Se tarkoittaa yhteisiä tavoitteita, joiden puitteissa jokaisella tiimin jäsenellä on oma tapansa toimia, mutta kaikki tavoittelevat samaa, yhteistä päämäärää.

Vuodet lätkämaalivahtina Suomessa ja Norjassa sekä maalivahtivalmentajan pesti Red Bull -jääkiekkoakatemiassa Itävallassa ovat opettaneet Jannelle paljon yhteisöllisen valmennuksen tärkeydestä.

”Tärkeintä ovat raamit, joiden sisällä toimitaan, ja jotka kaikki yhteisön jäsenet tuntevat ja hyväksyvät. Niiden sisällä, jos kaikki menee niin kuin sovitaan, saa yksilönä tehdä mitä vain. Jos yksilö sooloilee liikaa, yhteisöllisyys ja päämäärä murenevat. Kaikilla on kovempi työ päästä yhteiseen päämäärään, jos yksi poikkeaa ladulta. Silloin on tärkeää istua alas ja puhua siitä, mitä tapahtuu. Haluaako yksilö jatkaa yhteistä matkaa kohti tavoitetta?”

Yhteispeli on suurempi kuin osiensa summa

Liikkuvan Suomen valmentajana Janne näkee työelämässä paljon samaa kuin joukkueurheilussa. Kaiken takana ovat tiimin jäsenet, joiden yhteispeli on suurempi kuin osiensa summa. Tiimin yhteisiin tavoitteisiin pyritään suunnitelmallisen työn kautta. Vuoden aikana on kausia, jolloin valmistaudutaan tulevaan ja rakennetaan pohjaa menestykselle. Niitä seuraa tiukkoja rutistuksia, jolloin pannaan kaikki likoon ja nautitaan menestyksen huumasta tai tappion kirvelystä – yhdessä.

”Tiimityöhön kuuluu ehdottomasti joukkuehengen kasvattaminen, toisen tsemppaaminen ja tukeminen,” Janne sanoo. ”Jos mikään ei tunnu onnistuvan, kaverit valavat uskoa omaan osaamiseen. Yhdessä koetut onnistumiset ruokkivat koko tiimiä matkalla yhteiseen päämäärään.”

Joukkueessa jokaisella on oma roolinsa ja tehtävänsä, jonka jokainen hoitaa tavallaan. ”Lätkäjoukkueessa maalivahteja on vain yksi, ja suorituspaineet voivat olla todella kovat,” Janne miettii. ”En ole silti koskaan tuntenut oloani yksinäiseksi jäällä, koska tiedän, että koko joukkue tähtää samaan lopputulokseen. Tätä tunnetta ja filosofiaa haluan myös tuoda kaukalon ulkopuoliseen työhöni Liikkuvan Suomen valmennuksissa.”

”Joukkueurheilun valmentaminen on kokenut kovia murroksia viime vuosina. Ennen valmentaja oli auktoriteetti, jota toteltiin ehdottomasti. Nykyään keskustellaan paljon enemmän. Valmentaminen on muuttunut ihmisläheisemmäksi, yksilö kohdataan ja häntä kuunnellaan aidosti. Sama pätee myös työpaikalla.”

Janne Kari-Koskinen

Hämeenlinna

Valmennus ja asiakkuudet, Liikkuva Suomi 2021-

Red Bull -jääkiekkoakatemian maalivahtivalmentaja 2015–2020, Itävalta

HPK-edustusjoukkueen tilastomies 2010–2015

Jääkiekkomaalivahtina Suomessa ja Norjassa vuoteen 2010 asti

Vapaa-ajalla ulkoilu, golf, kuntosali ja innostuu kaikesta urheilusta.

Valmennusurani huikein kokemus on ollut työskennellä viisi vuotta Red Bull Salzburg -jääkiekkoakatemiassa. Ne opit on ollut ilo tuoda mukanani Liikkuva Suomi -valmennuksiin.