2.1.2023 / Emmi Jokinen

Jes! Yli 34 000 huipputyyppiä ja 37 työyhteisöä

Aivan mahtava vuosi! Olemme saaneet olla kehittämässä yli 34 000 ihmisen ja 37 työyhteisön hyvinvointia vuoden 2022 aikana.

Liikkuvan Suomen toimitusjohtaja Antti Luukkanen summaa vuotta 2022.

Tavoitteemme ovat aina tunnetusti korkealla, mutta vuoden 2022 luvut kertovat, että suunta on oikea ja vauhtikin sopivasti kiihtyvä. Vuoden tärkein tavoitteemme on ollut Liikkuva Suomi -tiimin vahvistaminen ja olen tällä hetkellä erittäin tyytyväinen katsoessani ympärilleni. Olemme löytäneet hyvän hengen ja tekemisen meiningin vahvistuneella tiimillämme, ja tuntuu että kaikista on mukava tulla töihin joka päivä. Iso kiitos tästä kaikille tiimiläisille!

Meidän omalla jengillä tuntuu myös riittävän hymyä ja virtaa vielä työpäivän jälkeenkin – ja tähän oikeastaan kiteytyykin se kaikki, mihin tähtäämme myös jokaisen asiakkaamme kanssa.

Maailmanmeno on ollut tänä vuonna hurjaa ja epävarmat ajat tuntuvat jatkuvan vuodesta toiseen. Ihmiset ovat monestakin syystä erityisesti henkisesti kovilla, eikä palautuminen ole tasapainossa kuormituksen kanssa. Tämä näkyy monin eri tavoin, joista vähäisimpiä eivät ole henkisen hyvinvoinnin haasteet tai liikkumattomuuden tuomat ongelmat.

Fiksut työnantajat ovat onneksi huomanneet, että tilanteeseen kaivataan uusia toimintatapoja ja työkaluja. Oman henkilöstön hyvinvointiin panostaminen alkaa parhaissa työpaikoissa olla sillä tasolla, missä sen olisi mielestäni kuulunut olla jo pidemmän aikaa: hyvinvointi on tärkeä työasia, jota kehitetään samalla painoarvolla muiden tärkeiden työasioiden rinnalla. Siinä on valtava ero, onko ihminen virkeä ja palautunut tullessaan töihin, vai lähdetään päivään henkisesti ja fyysisesti akku tyhjänä jo heti aamusta alkaen. Tankki tyhjänä ei ihminen ole kovin hyödyllinen tai mukava versio itsestään, tuottavuudesta puhumattakaan.

Mutta vaihtoehtojakin on. Parhaassa tapauksessa kehon ja mielen akussa on vielä paljon virtaa jäljellä työpäivän jälkeenkin. On energiaa olla läsnä läheisten kanssa, asiat tulee tehtyä paljon tehokkaammin, ei tule räjähdettyä yhtä herkästi turhista asioista, pystyy edes harkitsemaan jotakin liikunnallista tekemistä tai vaikkapa touhuamista lasten kanssa. Tätä listaa voisin jatkaa paljon pidempäänkin, mutta saanet ajatuksesta kiinni.

Millaisessa tiimissä tai työpaikassa sinä mieluummin teet töitä, positiivisessa tekemisen meiningissä vai väsyneessä ja ärtyneessä ympäristössä? Jos olen jotain urallani oppinut, niin sen, että kaikki lähtee yksilöistä, jotka muodostavat hyvin tai huonosti voivan yhteisön. Mutta molemmissa tilanteissa fiksusti johdettu yhteisö haluaa sparrata yksilöitä ja tiimejä oikeaan suuntaan.

Ainakin itsestäni on lohdullista ajatella, ettei hyvinvoinnin rakentamisesta tule ikinä valmista. Ei yksilön, eikä yhteisön tasolla. Täydellisyyttä on turha siis edes tavoitella, tavallinen hyvä taso riittää, vain isoon kuvaan keskittyen. Välillä kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään arjen valintoja ja sitten vain koittaa tehdä niitä pienen napsun fiksummin. Yhteisö on parhaimmillaan mieletön eteenpäin vievä voimavara (ja pahimmillaan melkoinen hyvienkin ajatusten kampittaja). Suuret tavoitteet ja lyhyet aikajänteet eivät yleensä ikinä johda mihinkään hyvään, pysyvään tai kestävään. Mieluummin yksi pieni arkinen asia kerrallaan, niin että arki alkaa maistuu hyvältä.

Suuri kiitos kaikille lukuisille fiksuille ihmisille, asiantuntijoille, johtajille ja ohjausryhmäläisille tästä vuodesta. Matkaan on mahtunut jälleen monia haasteitakin, mutta on ollut antoisaa viedä asioita eteenpäin yksi pieni askel kerrallaan yhdessä teidän kanssanne. Tekeminen muuttuu, kun ajattelu muuttuu. Ja ajattelu muuttuu, kun arvostus muuttuu. Tähän ketjuun olemme saaneet jälleen vaikuttaa muutosjohdetusti kaikkien asiakasorganisaatioiden koko leveydellä.

Silloin, kun hyvinvointia kehitetään koko henkilöstön kanssa yhdessä, tulostakin tulee hiukan enemmän – verrattuna vaikkapa siihen, että asioita vain mahdollistetaan ja osallistuminen jää useimmille vain ajatuksen asteelle, mitä myös paljon kentällä edelleen näkyy.

Iso kiitos myös kumppaneillemme, tämän tärkeän puolen vahvistaminen jatkuu jälleen myös vuonna 2023.

Jos ja kun teet uudenvuodenlupauksia, niin mitäpä jos lähtisitkin tavoittelemaan jonkun ylisuuren tavoitteen sijaan vain yhtä arkista tekoa, jonka pystyt mahduttamaan päivääsi ilman liian suuria ponnisteluita? Tekoa, joka tuo sinulle kuitenkin huomattavasti lisää virtaa päivittäin, kunhan vain pidät tästä uudesta himpun verran fiksummasta tavasta kiinni mahdollisimman monena päivänä.

Hyvää ja energistä uutta vuotta 2023!

-Antti