2.11.2018 / admin

Krista Pärmäkoski uskaltaa levätä

Krista Pärmäkoski ja valmentaja Matti Haavisto avasivat kuluneen harjoituskauden kulkua Kristan mediapäivässä Vierumäellä 30.10. Tärkeään rooliin Kristan kesän harjoittelussa nousi kokonaiskuormituksen ja palautumisen seuranta.

Liikkuva Suomi -kummiurheilija ja Suomen kärkinaishiihtäjä Krista Pärmäkoski palasi sunnuntaina Val Senalesta Italiasta, jossa järjestettiin hiihtäjän viimeinen ulkomaanleiri ennen kilpailukauden alkua.

Kristan harjoittelussa painotettiin kesäkaudella peruskunnon rakentamista ja tekniikan hiomista. Krista ja hänen pitkäaikainen valmentajansa Matti Haavisto olivat erityisen tyytyväisiä vapaan tyylin nopean, ilman sauvoja tehtävän hiihdon kehittymiseen, sillä siihen oli panostettu tekniikkaharjoittelussa.

Kesällä, ennen harjoituskauden alkua Krista vietti kahden viikon mittaisen täyslepojakson – hiihtäjän ainoan kesäloman. Lepojakso olikin Kristalle tärkeä, sillä hyvin levänneenä hän jaksoi harjoitella kesän tiukimmillakin leirijaksoilla.

Krista ja valmentaja Matti Haavisto keskittyivät harjoituskaudella tarkasti juuri kuormituksen ja palautumisen välisen suhteen seurantaan. Palautumista seurattiin päivittäin esimerkiksi unianalyysin perusteella. Tärkeintä kuormituksen seurannassa oli kuitenkin urheilijan oma fiilis.

”Kyllä sen huomaa heti puhelun aikana Kristan äänensävystä, jos kuormitus menee liian kovaksi”, totesi valmentaja Matti Haavisto.

Kun kuormituksen ja palautumisen välisessä suhteessa havaittiin epätasapainoa, reagoi kaksikko tilanteeseen heti lisäämällä lepoa ja keventämällä harjoittelua.

Riittävän levon varmistamiseksi Krista nukkuu 9-10 tuntia öisin ja sen lisäksi päivittäin myös päiväunet. Lepo on välttämätöntä urheilijalle, jotta hän jaksaa harjoitella ja palautuu kuormituksesta tehokkaasti. Palautuminen ja lepo on välttämätöntä urheilijoiden lisäksi myös kaikille työssäkäyville, jotta päivittäinen kokonaiskuormitus ei kerry liian rasittavaksi.

Millaista Kristan harjoittelu kesällä sitten oli?

Harjoituskausi alkoi toukokuun alussa ja piti sisällään:

  • 175 vuorokautta
  • 329 yksittäistä harjoitusta
  • 452 tuntia harjoittelua
  • 79 995 nousumetriä pystysuoraan ylöspäin
  • 4640 kilometriä

Seuraavaksi Krista suuntaa Rovaniemelle 10.-11.11. Suomen Cupin osakilpailuun ja jatkaa leireilyä maajoukkueen kanssa Lapissa ennen Rukalla 24.-25.11. järjestettävää Maailman Cupin avausta.

Kristan lisäksi myös hiihtäjän matkassa tiiviisti kulkeva Team Parmakoski -kumppaniyhteisö liikkuu ja kannustaa toisiaan ahkerasti.
Liikkuva Suomi tarjoaa Kristan tiimille oman yhteisön, jossa liikutaan ja kannustetaan myös toisia liikkumaan, palautumaan ja syömään niin, että yhteisön hyvinvointi lisääntyisi.

Sen lisäksi että yhteisön jäsenet jakavat liikuntasuorituksiaan keskenään, käy myös Krista kannustamassa ja jakamassa omia kuulumisiaan tiimiläisilleen.