24.6.2019 / admin

Ota tauko sosiaalisesta mediasta!

Sosiaalisen median selailusta tulee arjessa helposti tapa, johon voi myös kulua yllättävän paljon aikaa. Kesäloman kolkutellessa ovella, on hyvä hetki pohtia, voisitko itse viettää somettoman loman.

Ping! Sinulle on uusi viesti! Kaverisi aloitti juuri live-videon! Julkaisullasi on uusi tykkäys! Katso uudet kommentit viestiketjussa!

Jatkuva piippailu ja punaiset ilmoitusmerkit ovat monelle arkipäivää. Älylaitteet ja sosiaalisen median palvelut tarjoavat jatkuvasti uusia ärsykkeitä ja mielenkiintoisia julkaisuja. Mutta oletko tullut ajatelleeksi, mitä jatkuva ärsyketulva aiheuttaa kehollesi ja mielellesi?

Kun lepäät, kehosi lataa energiavarastoja täyteen. Samalla myös aivosi latautuvat ja palautuvat päivän pinnistelyistä. Siksi lepääminen ja hyvät yöunet ovat kehon ja mielen palautumisen tärkein rakennuspalikka.

Jos lepoaikasi kuluu puhelimen näyttöä tuijottaen ja sosiaalista mediaa selaillen, aivot eivät tosiasiassa pääse latautumaan – ne ovat jatkuvassa valmuistilassa hakien uusia ärsykkeitä. Piippaukset ja ilmoitusmerkit herättävät mielenkiinnon kerta toisensa jälkeen ja aivot ovat virittäytyneinä ottamaan vastaan uutta informaatiota.

Infoähkyn yllättäessä, voit ottaa sosiaalisesta mediasta totaalisen stopin – somettoman loman! Jos täyslakko tuntuu liian suurelta muutokselta, kokeile vähentää sosiaalisen median käyttöä asteittain:

1. Laita sovellusten ilmoitukset pois päältä

Kun puhelin ei anna äänimerkkiä tai sytytä sovelluksen yläkulmaan punaista merkkiä uuden ilmoituksen merkiksi, ei sovellusta tee mieli avata yhtä usein.

2. Piilota sovellukset työpöydältä

Voit kokeilla siirtää sovellusten ikonit pois puhelimen näytön etusivulta. Kun avaat näytön, etkä näe ensimmäisenä somekanavien ikoneita, eivät ne myöskään houkuttele avaamaan sovelluksia yhtä usein. Voit siirtää ikonit seuraaville välilehdille tai vaikkapa kansioihin kansioiden sisällä, jolloin sovelluksen avaukseen kuluu monta klikkausta.

3. Kokeile pätkäpaastoa

Totaalisen somelakon sijaan voit totuttaa itseäsi vähäisempään somen käyttöön pitämällä pätkäpaastoja: tunti ilman somea, aamupäivä ilman somea, viikonloppu ilman… Toisaalta voit myös määrittää somen käytölle aikarajan, esimerkiksi ”Klo 18-19 on somen käyttöaikani” ja pitää muuten puhelimen poissa ulottuvilta.

4. Nauti hetkistä sellaisenaan

Sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat ovat useimmiten ihania ja kauniita – juuri sellaisia kuin hetket, jolloin kuvia otetaan. Joskus voisikin olla hyvä laittaa kamera ja puhelin sivuun ja nauttia noista ihanista hetkistä sellaisenaan. Kaikkea ei tarvitse ikuistaa kameran filmille – kauniit muistot pysyvät elävinä myös mielessä!